habitatge

Veïns de 25 pisos de Granollers lluiten contra els lloguers abusius d'un fons voltor

En alguns casos els increments són de més de 500 euros mensuals, a més d'altres condicions

per Redacció , 25 de febrer de 2020 a les 11:54 |
Un cartell que critica les pràctiques de Lazora. | Cedida
Fa unes setmanes, la Sílvia Torres va rebre un burofax en què se li notificava que el seu lloguer passaria de 385 a 897 euros com a condició per renovar el contracte i que, a més, s'hauria de fer càrrec de l'IBI, la taxa d'escombraries, la comunitat i l'anomenada "assegurança d'impagament", que pot arribar a ser de fins a 250 euros mensuals. Ella va ser la primera afectada de dos blocs dels carrers Girona i Frederic Mompou de Granollers, que poc a poc es van anar trobant en la mateixa situació que ella. El responsable: el fons voltor Lazora, que va comprar aquesta promoció de l'any 2005 a Solvia l'estiu passat.

Torres explica a NacióGranollers que desconeix en total quants veïns afectats hi ha, però sí que precisa que són 25 pisos: "Eren 30, però cinc es van trobar en la meva mateixa situació i van haver de marxar", relata. Ella era la primera a qui se li acabava el contracte i, al final, va acabar signant per poder mantenir el seu pis de 50 metres quadrats: "Si no, em quedava sense res", destaca. A més, va haver d'assumir una bonificació de 200 euros al mes els tres primers anys de contracte -passant a pagar uns 700 euros- i incloure el seu pare com a cotitular perquè el fons propietari considerava que una sola persona no podia assumir tot l'increment.


Torres denuncia aquest augment sobtat i abusiu que ha patit, i també les formes amb què, segons lamenta, actua Lazora: "No hi ha cap interlocutor, només un correu electrònic. Hi ha moments d'impotència", reconeix.

 

Alguns dels veïns afectats per Lazora a Granollers. Foto: Cedida
La Sònia la resta de veïns han començat una campanya de mobilitzacions amb el suport del Sindicat de Llogaters. Denuncien que Lazora està actuant a Granollers igual que altres poblacions com Barcelona, l'Hospitalet, Terrassa i Badalona. Aquest dimarts al vespre es concentraran a les portes de l'Ajuntament de Granollers poc abans que comenci el ple municipal. Una sessió en què es portarà a votació una moció en suport als veïns "i en contra de les pràctiques especulatives envers aquest fons voltor". 

A més, dijous hi haurà una roda de premsa a les 11 del matí davant del Parlament de Catalunya "per mostrar la unitat institucional de les alcaldies dels cinc municipis afectats". El sindicat ha iniciat la campanya #TodasVsAzora per denunciar la situació, que segons precisen afecta 11 finques de veïns. També critiquen la manca de voluntat de negociació del fons voltor.

 

Participació