la veu del montseny

Sol de febrer

Nou relat del Grup d'Escriptors del Montseny

per Antoni Broncano , 22 de febrer de 2020 a les 12:03 |
Imatge d'un gatell. | GEM
Al febrer l’astre Sol perd la timidesa i comença a irradiar amb força sobre les nostres contrades.

Aquests primers raigs arriben al sòl i caldegen les llavors entre la sorra. Aquestes creixen i comencen a envair els marges. I apareixen les flors, els iberis i les cineràries tenyeixen de groc i blanc els camps verds. I els arbres també responen a la crida dels raigs de sol. I quan els brots del pruner i del cirerer comencen a inflar-se, l’ametller se’ls avança esclatant amb flors roses i blanques. També el gatell l’iguala amb floretes del color del Sol amb una olor melosa i llaminera. I al propagar-se les flaires de les noves flors pels aires mediterranis molts insectes hibernats fins aleshores desperten esperitats morts de gana. I surten en massa a buscar els aliments que aquestes primeres flaires descobreixen. Abelles de la mel i de la fusta, abellots i borinots i d’altres tipus d’himenòpters s’estiren les ales i s’aventuren en massa a la recerca de l’origen de l’olor del Sol del febrer. Els zumzeigs inunden els arbres i els prats que avisen, això  si, al ocells. Perquè ells també han passat gana fins ara i n’estan a l’aguait. Verdums i mallerengues vigilen els moviments dels insectes i es fan un primer tiberi cruspint-se els que cacen. I els nens. Els nens també senten la crida del Sol de febrer. I juguen i canten i criden, i recuperen el somriure sense raó aparent.


L’alegria arriba a les plantes, als arbres, als insectes, als ocells i als nens. D’aquesta manera el Sol de Febrer interacciona amb la nostra Mare Terra envaint el nostre entorn de bellesa, color i olors ja oblidades. 

I davant del preludi del més gran espectacle que ens pot oferir la natura amb la primavera, els homes adults què fem? Doncs els homes grans, drets i fets, amb molts anys a les espatlles i per tant amb tanta sapiència sobre el món, considerem que les coses importants són per suposat unes altres. Creiem que hem de dirigir la nostra atenció a les taules de negociació, els pins parentals, les negociacions pels pressupostos, al Mobile World Congress, al partit polític que ara odiem perquè no és lleial al govern o a les infidelitats dels ‘reality shows’. Sens dubte els adults sabem on són les coses importants de les que preocupar-nos!  


El Sol de Febrer no ha marxat encara. Roman a fora, a la muntanya, al parc i a les ciutats. S’encola entre els arbres, els carrers i els edificis. I el pots sentit a la cara si inspires, tanques el ulls, i dirigeixes la cara cap al sud al migdia.

 

Participació