El Ball de gitanes dona el tret de sortida a la programació de Carnaval a Granollers

Aquest any els balladors han estrenat 'Les corrandes', una dansa nova

per Redacció , 17 de febrer de 2020 a les 09:34 |
Els balladors, a la Plaça de la Porxada. | Gemma Giménez
Granollers ha donat el tret de sortida a la programació del Carnaval. Ho ha fet amb el tradicional Ball de Gitanes, un acte que ha omplert el centre de Granollers música, balls i colors.

Un centenar de balladors convocats per la Colla de Gitanes i l'Esbart Dansaire s'han guarnit amb faldilles, mantons, americanes, picarols, faixes, mocadors i evidentment, un dels elements més típics, la mimosa, que simbolitza que ja tenim a tocar la primavera. Tal i com explica la colla, a part dels balladors i balladores, des de fa uns anys hi ha les brutes, els diablots i els i les cambreres. Al capdavant dels balladors hi ha dues parelles: els nuvis, escollits l'any passat pels nuvis vigents de llavors, i que aquest any hauran de ser els encarregats de triar els nuvis de les gitanes de l'any vinent.


Els balladors surten des de la plaça de la Corona i recorren el centre de Granollers fins a arribar a la Porxada. Un cop són a plaça s'inaugura la festa amb el Ball d'Homenatge -un ball solemne i dedicat a tots els espectadors-, a continuació fan el Ball de Brutes i el Ball de Diablots. Seguidament, entren dues fileres de balladors i balladores amb el galop d’entrada, que dona el tret de sortida al seguit de danses que ballaran tots els participants al ritme del grup musical: Aires del Montseny, que interpretaran un seguit de danses populars catalanes. Enguany hi ha una novetat, s’estrenen Les corrandes una dansa nova on diferents membres de les gitanes interpreten figures variades i espectaculars. La coreografia ha estat creada per diferents membres de les gitanes i la música, de nova creació, és del mestre i ballador Martí Ventura.


 

Participació