ENTREVISTA

«Les cooperatives aposten per la col·laboració, no per la competència»

Nico Duran, de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, explica per què són interessants les cooperatives per als emprenedors

per Jaume Ventura , 8 de febrer de 2020 a les 12:23 |
Nico Duran, al Centre Cívic Nord. | Jaume Ventura
Fa uns dies començava a al Centre Cívic Nord, a Granollers, una nova edició de l’Itinerari CREA. Es tracta d’una iniciativa de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental que busca informar de què suposa crear una empresa cooperativa. La primera jornada ha servit per explicat els valors ètics que hi ha al darrere, quin paper juga aquest model en l’economia social i solidària i quina importància acaben tenint els socis que en formen part. La Nico Duran, tècnica de l'Ateneu, explica en aquesta entrevista per què és considera interessant optar per aquest model.

-Per què fan aquestes jornades?

-Des de l'Ateneu duem a terme un servei públic, i un dels eixos de treball és l’acompanyament a l'emprenedoria amb caràcter social i transformador. Aquest itinerari CREA té la funció d’explicar a fons el model d’empresa cooperativa, els valors ètics que hi ha al darrere i el paper del cooperativisme en l'economia social i solidària. A més, volem abarcar totes les dimensions del model social cooperatiu: la fiscalitat, els règims laboral i jurídic...

-I també dotar de competències als que hi participin?

-Exacte. Competències en comptabilitat, economia, màrketing o comercialització, entre d'altres.

-Per què?

-Doncs perquè són conceptes que no ens són gaire familiars alhora d’iniciar un projecte però són molt importants. Normalment, les persones identifiquen les seves capacitat en allò que saben fer i en què es volen professionalitzar, però també ha de quedar clara la importància de portar un control comercial i econòmic i tenir una visió de màrketing i comercialitzadora.

-Per què li recomanaria a algú engegar una cooperativa?
-Perquè és un model de lideratge compartit i totes les persones sòcies són sobiranes del projecte. Hi ha un procés d’empoderament de les persones i d'entendre què vol dir un lideratge col·lectiu. Pensa que, en aquests casos, les persones tenen l'oportunitat de decidir l'organigrama de funcionament de l’empresa, on es prenen decisions, com es comuniquen...

-I pel que fa a les economies locals?
-És un dels altres punts forts. La cooperativa esta enfocada a respondre necessitats d’un territori concret, normalment proper. És una fórmula útil per activar les economies locals, un fet molt útil veient com està l’economia avui en dia.

-Què vol dir?
-És un model que fa servir cooperatives en xarxa per créixer juntes. Les cooperatives aposten per la col·laboració, no per la competència, però alhora cal insistir en què és un model que funciona, és viable.

-És a dir, que genera negoci.
-Sí. Donem oportunitats als socis perquè se sentin molt seu el projecte. Una cooperativa, per si sola, no es fa. Però des d'un bon inici inculquem la cultura de grup, la cohesió, la  necessitat de treballar una democràcia interna i l'horitzontalitat a l'hora de prendre decisions. A més, una cooperativa no és una empresa estanca: es va adaptant. Hem d'aprendre com canvien les necessitats i a donar-hi resposta de manera participativa.

-Què cal per constituir una cooperativa?
-Un mínim de dues persones sòcies, que tenen cinc anys de marge per incorporar una tercera.

-I com funcionen?
-Les decisions s’han de pendre en assemblea, que és la sobirana en la part societària, i l'altra cara és l'empresarial. Els socis hauran d’acotar quines decisions es prenen en aquesta assemblea general i quines són de caràcter executiu. Comptar amb assessorament extern és sempre una bona ajuda.

-És apta per a tot tipus de negocis?
-Mira, aquí al Vallès Oriental tenim cooperatives de treball de diferents àmbits. Artijoc, a Cardedeu, són una botiga de joguines i, alhora, un projecte de patis escolars fets amb fusta i amb visió. Un altre bon exemple és El Cafè del Centre, a Caldes de Montbui: una cooperativa de restauració amb productes de proximitat.
 
 

 

Participació