salut

L'Hospital de Granollers posa en marxa un sistema per fer biòpsies menys invasives a pacients amb càncer avançat

L'anomenada biòpsia líquida es practica en pacients principalment de càncer de còlon i pulmó

per Redacció , 4 de febrer de 2020 a les 13:10 |
El test de biòpsia líquida de l'Hospital de Granollers. | Hospital de Granollers
Aquest mes de gener l'Hospital General de Granollers ha començat a utilitzar amb els pacients amb càncer avançat del Vallès Oriental una biòpsia líquida, l'anomenat Guardant-360. Segons explica el centre en un comunicat, en un tumor avançat hi ha fragments de material genètic del tumor (DNA circulant) en el plasma. Aquestes quantitats són mínimes i precisen d'unes tècniques molt sofisticades per a la seva detecció. "El nou sistema no tan sols la seva detecció sinó, i més important, identificar alteracions genètiques pròpies de cada tumor. A més, es pot fer de forma menys invasiva que una biòpsia tradicional: a partir d'una mostra de sang i amb una simple extracció es pot obtenir la mateixa informació".

Per altra banda, el centre explica que l'obtenció d'una mostra de teixit per a la seva anàlisi és un procés, a vegades, força complicat i no exempt de riscs. Per tant, aquest nou mètode "és una forma senzilla i segura d'obtenir informació de la malaltia i que es pot repetir sempre que calgui".


L'hospital granollerí també precisa que amb aquest nou sistema s'avança en l'anomenada medicina personalitzada, és a dir, tractament específic per a una alteració genètica especifica: "Aquestes alteracions genètiques poden indicar sensibilitat a un tractament dirigit específicament a aquesta alteració, i també poden indicar una resistència a aquests tractaments. La possibilitat de trobar aquesta alteració i tenir un medicament específic per a ella és baix, però quan hi és, el benefici esperable és molt alt. Es tracta de canviar el concepte d'un mateix tractament per a tothom a un tractament individualitzat al màxim possible", valoren.

La posada en marxa d'aquesta tècnica s'emmarca dins de l'aliança estratègica de la C-17 per a la gestió assistencial oncològica entre l'Hospital General de Granollers, l'Hospital de Mollet i l'Hospital Clínic de Barcelona, centre que va ser pioner, a escala europea, en la utilització de manera rutinària d'aquesta tècnica, molt estesa en els Estats Units.

 

Participació