temporal glòria

El Congost arriba a xifres històriques a Granollers: el cabal més important des de 1994

El riu ha arribat a transportar 300 metres cúbics per segon al seu pas per la ciutat

per Redacció , 22 de gener de 2020 a les 13:42 |
La llevantada està deixant xifres històriques, també a Granollers. En alguns moments s'han acumulat més de 300 metres cúbics per segon, el cabal més important des de l'any 1994.

Aquesta quantitat ha produït diverses incidències han provocat un parell d'incidències, que estan sent reparades pel personal del Consorci Besòs-Tordera, Drenatges Urbans i l'Ajuntament de Granollers.

  
La primera de les incidències s'ha produït al marge dret del riu, a l'altura del gual del carrer d'Arquímedes, on han caigut uns 50 m del mur de formigó, a causa de l'erosió. Es tracta d'un mur construït en la dècada dels anys setanta. Per evitar problemes afegits, el passeig fluvial està tallat en sentit sud des del gual del carrer Arquímedes. A més, atenent el pronòstic que indica més pluja per a aquesta tarda, es posarà rocalla de grans dimensions perquè faci de pantalla i desviï el cabal cap al centre de la llera del riu. Aquesta mesura ajudarà també a evitar que es malmeti el col·lector d'aigües residuals que passa per sota del passeig fluvial.

 

El mur caigut a Granollers. Foto: Ajuntament de Granollers


 

La segona de les incidències s'ha registrat al marge esquerre del riu, a l'altura del camp de futbol de Palou, on s'ha produït un esvoranc de 5 m de llarg x 2 m d'amplada, també a causa de l'erosió. En aquest cas es taparà de manera immediata amb grava, també per protegir l'altre col·lector d'aigües residuals que passa pel passeig fluvial.

 

L'esvoranc que s'ha produït a Granollers. Foto: Ajuntament de Granollers 
En una nota de premsa, l'Ajuntament de Granollers ha defensat que les actuacions que ha portat a terme en els últims anys per contenir les avingudes d'aigua han funcionat, tot i l'extraordinari cabal del riu. És el cas, per exemple, de la reconstrucció d'un talús que es va fer la tardor passada a l'altura de la depuradora i de l'espai natural de Can Cabanyes, on s'hi va instal·lar una malla amb diferents espècies de ribera. 
 
Des de les inundacions de 1994 aquest és l'episodi més important de cabal acumulat que ha suportat el riu Congost.
 
De nou, s'insisteix a la ciutadania perquè no s'acosti al riu ni al passeig fluvial, com a mesura de prevenció.

 

Participació