loteria

40 anys del 40.286, la Grossa de Granollers

Es compleixen quatre dècades des que la Parròquia de Fàtima va repartir milers de milions de pessetes al barri del Congost de la capital del Vallès Oriental

per Jaume Ventura , 20 de desembre de 2019 a les 15:51 |
El 40.286 va ser el número premiat a la loteria de Nadal de 1979. | Jaume Ventura
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El número 40.286 forma part de la història de Granollers. Aquest diumenge farà 40 anys que la Parròquia de la Mare de Déu de Fàtima, al barri del Congost, va ser notícia a diaris i premsa de tot el món per repartir 5.800 milions de pessetes amb les 29 sèries del número que es van vendre, tant a la parròquia com als comerços de la zona, en forma de participacions de 80 pessetes. A més, hi va haver tres sèries que no es van col·locar i que es van tornar a l’única administració que en aquell moment hi havia a Granollers, la situada al carrer Sant Roc. Ells les van acabar de vendre, per la qual cosa van repartir 600 milions més.

El premi va ser una injecció econòmica molt important en un barri obrer i humil. Els premiats tenien com a mínim una participació, per tant van rebre pel cap baix 800.000 pessetes. Això els va ajudar a tapar forats, a acabar de pagar la casa o a canviar-se el cotxe. Un dels negocis de la zona, va vendre totes les existències de televisors que tenia. D’altres encara van ser més afortunats, com el llavors mossèn de la parròquia, Joan Samper, que havia comprat diversos bitllets i la premsa de l’època el definia com a "milionari".


 

La premsa va fotografiar alguns dels afortunats que van ser premiats per la loteria de Nadal a Granollers. Foto: Jaume Ventura
O l’Enriqueta i la Mireia, dues treballadores d’una farmàcia del centre de Canovelles. Elles i les seves famílies van ser dues de les afortunades, i ho recorden perfectament a NacióGranollers: "Jo tenia 18 anys. En veníem a la farmàcia, però també anàvem per les cases. A mi m'ho va dir la gent que estava seguint el sorteig al Bar Alegría. No se m'oblidarà mai com la gent saltava, cridava i ballava. I tampoc que nevava", explica l'Enriqueta. En el seu cas, va donar 100.000 pessetes del premi a cadascun dels seus germans, va comprar els regals de Reis, es va treure el carnet de cotxe i va pagar l'entrada d'un pis: "La resta ho vaig guardar", rememora. "Jo estudiava a Barcelona i em va trucar la meva mare per explicar-m'ho. No m'ho creia!", recorda la Mireia. "A nosaltres ens va ajudar a pagar els crèdits que teníem", explica.


 

Una de les notícies que van escriure els mitjans de l'època. Foto: Jaume VenturaTambé va ser afortunada la parròquia. Amb el que van guanyar van construir un nou centre parroquial i el campanar de 30 metres, que va ser reformat fa cinc anys i que és ben visible des de bona part del territori.


 

El campanar i l'Església de Fàtima, a Granollers. Foto: Google Street ViewPer commemorar les quatre dècades d’aquest miracle, la comunitat va decidir intentar tornar a jugar al mateix 40.286. El problema va ser que una administració d’Alacant el juga des de fa força temps, però es van poder aconseguir 50 de les 170 sèries que té cada número. Perquè ningú es quedés sense poder participar, el van dividir en petites fraccions i es juga juntament amb una altra xifra. La iniciativa ha estat un èxit, i els 50 talonaris disponibles s’han esgotat en poques setmanes.

El rector de la Parròquia de Fàtima, Jacinto Muriana, explica a NacióGranollers que el sorteig de Nadal es viu de forma especial a la comunitat: "Jo porto tres anys aquí i és una de les primeres coses que et diuen abans d'arribar. És un fet que ha quedat molt dins del cor de la gent perquè va canviar la vida de molta gent. És curiós, perquè no ha tornata tocar, però tothom té l'esperança". Aquesta esperança no és única del barri: els números de Fàtima són dels més venuts a Granollers.

Aquest diumenge, tota la comunitat estarà pendent dels nens de Sant Ildefonso per si la sort es torna a repetir, quatre dècades després.
 

 

Participació