desastre natural

«Hi ha espècies que no les tornarem a veure al Besòs en anys»

Un grup de ciutadans celebra una jornada de rescat de fauna del Besòs afectada pel desastre natural de Montornès

per Jaume Ventura , 14 de desembre de 2019 a les 15:31 |
Algunes de les carpes recuperades aquest dissabte al Besòs. | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El desastre natural d'aquest dimecres al Besòs ha trasbalsat la ciutadania. Des del moment en què es van començar a veure les greus conseqüències de l'incendi, sobretot per l'arribada de productes contaminants al riu, els ciutadans que viuen al Baix Vallès van posar el crit al cel pels efectes que tindrien a la flora i la fauna. Aquest dissabte al matí, una vintena de persones convocades per l'entitat Mollet pel Futur s'han acostat al Besòs al seu pas per la localitat molletana pel que han anomenat un "rescat de fauna": "Hem convocat a tot aquell qui volgués ajudar-nos a rescatar o recuperar els peixos i amfibis vius que trobéssim, però també per retirar els exemplars morts i que, d'aquesta manera, evitar que passin a la cadena tròfica", explica a NacióGranollers el membre de Mollet pel Futur Quim Pérez. En aquest jornada han seguit veient exemplars morts, sobretot carpes -algunes d'elles mossegades- i les han retirat de la zona.Pérez relata que han trobat una desena de carpes, la majoria ja mortes, però una l'han posat en aigua neta i sembla haver sobreviscut: "Creiem que això demostra que hi segueix havent contaminació", diu. 
 

Els participants a la jornada de recuperació de la fauna al Besòs. Foto: CedidaPérez insisteix en afirmar que "és un desastre ecològic de primer ordre" i exigeix responsabilitats: "Les administracions diuen que s'està investigant, però tenim por que es digui que ha estat un accident i que no passi res. Hi han hagut errors i informes que alertaven de la traçabilitat dels productes i d'excés d'emmagatzematge", destaca. "Es diu que no hem tornat a 30 anys enrere, però és que llavors totes les indústries abocaven al riu i no hi havia cap peix. Només faltaria, que tornéssim 30 anys enrere!", ironitza. També es pregunta "què passarà amb els diners que es van invertir per recuperar el Besòs" i lamenta que els dissolvents anessin a parar a la sortida de pluvials que desemboca al riu.

Molt greu


Un altre dels presents a la jornada d'aquest dissabte ha estat el naturalista David Perpiñán. Explica a NacióGranollers que els fets que van tenir lloc dimecres van ser d'extrema gravetat: "Aquesta zona de Mollet, Montornès, Sant Fost i fins i tot Montcada, d'uns 5 o 6 quilòmetres, per sota el vessament, ha patit una mortalitat elevadíssima. Les carpes són els animals més grans i resistents, però també han caigut", explica.

Perpiñán continua reconeixent que les poblacions de peixos de la zona "tardaran molt a recuperar-se". Explica que en aquesta zona del Baix Vallès, al riu Besòs hi ha sobretot cinc grans espècies de peixos: la carpa -introduïda- i quatre autòctones com són el llopet de riu, el barb de muntanya i la bagra. I posa especial èmfasi en l'anguila: "Si s'han mort les que tenien 5 o 6 anys i viuen al mar, tardarem temps a tornar-les a tenir per aquí. Hi haurà espècies que no les tornarem a veure al Besòs en anys", relata de forma pessimista.

 

 

Participació