salut

El programa d'atenció a embarassades en risc social de Granollers tanca el primer any amb 21 dones ateses

El Programa Niu permet donar suport a dones en risc i evitar la retirada del nadó per part de la Generalitat

per Redacció , 3 de desembre de 2019 a les 16:19 |
Les treballadores de serveis socials de l'Ajuntament de Granollers, Clara Barranco i Ana Aranda, i el treballador social del CAP de Canovelles Mohammad Achab | ACN / Eduard Batlles
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ja fa un any que es va posar en marxa el Programa Niu, un sistema articulat des del serveis socials de l'Ajuntament de Granollers per evitar que dones embarassades en situació de risc social veiessin com la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) els retirava el nadó. Les treballadores socials del consistori van detectar un parell d'aquests casos i van posar en marxa un sistema d'acompanyament i de suport a aquestes dones. En el primer any s'han atès un total de 21 dones, la meitat de les quals han patit abandonament de la parella durant l'embaràs. A més, set de cada deu no han tingut una xarxa familiar ni d'amistats estable. El programa contempla l'acompanyament per part d'una treballadora dels serveis socials i un espai de teràpia grupal amb altres mares en situacions semblants.

Les mares que s'atenen en aquest programa estan en risc de perdre l'habitatge, o, en algun cas, ja l'han perdut. També s'atenen casos de violència masclista o de consum de tòxics. Quan el sistema de serveis socials detecta un d'aquests casos, s'activa tot el Programa Niu d'acompanyament per evitar la retirada de la custòdia. L'ajuntament granollerí, fins i tot, els ofereix suport legal per resoldre consultes jurídiques en relació a la filiació del nadó. Moltes d'aquestes dones, concretament quatre de cada deu, han patit algun tipus de violència, ja sigui violència familiar o violència masclista.


"Treballem conjuntament amb el sistema sanitari, que és una de les mancances que hem detectat. Hi havia mares que anaven a les llevadores i les llevadores no acabaven de detectar aquestes situacions, nosaltres hem de fer l'enllaç entre el sistema sanitari i els serveis socials", ha explicat en roda de premsa aquest dimarts Clara Barranco, una de les treballadores dels serveis socials que ha impulsat aquest programa.

Els canvis hormonals de l'embaràs i la situació de risc social provoca en moltes d'aquestes dones un descens en picat de l'autoestima. Això, segons les treballadores socials, acaba derivant en el silenci: "Les dones no explicaven la situació que estaven vivint", han explicat des del consistori. Durant aquest any s'han pogut establir els criteris per considerar un embaràs de risc social, s'ha establert un sistema comú de cribatge i s'ha determinat el circuit de detecció i actuació.


El Programa Niu es difondrà a través de revistes especialitzades i fins i tot ja s'ha presentat a les jornades estatals materno-infantils de l'Hospital Sant Joan de Déu amb l'objectiu que més municipis catalans el puguin posar en marxa.

"Ara estem fent tot el procés d'avaluació i tenim la intenció de fer difusió amb resultats i explicar que invertir hores i esforços val la pena, i que realment s'obtenen bons resultats", assegura Barranco, que espera que el programa es pugui implantar a altres ciutats.


L'atenció va des de l'embaràs fins que el nadó té 12 mesos, tot i que s'analitza cada cas de forma individual.

 

Participació