memòria

Presenten el documental que relata la trajectòria de la històrica fàbrica tèxtil Sati de la Garriga

El vídeo compta amb testimonis d’una part significativa dels seus extreballadors i col·laboradors

per Redacció , 1 de desembre de 2019 a les 09:37 |
L'últim torn. Mig segle d'història de Sati (1961-2014). Així és com s'anomena el documental sobre la històrica fàbrica tèxtil de la Garriga que s'ha presentat aquest dissabte al Teatre El Patronat. El projecte és obra de l’Associació Memòria Visual, constituïda pel fotoperiodista garriguenc Ramon Ferrandis, l’operador de càmera Jordi Vacca i el periodista Carles Riobó. El resultat final és un relat coral, a través de 40 testimonis d’extreballadors i col·laboradors. L'objectiu, segons han reiterat aquest dissabte en un teatre ple a vessar, "no és tant explicar la crònica del seu tancament com descriure les peculiaritats d’una aventura empresarial que va ser referent en l’àmbit nacional i internacional, i també la seva vinculació amb la vila que la va acollir". Un relat que acaba avançant a través de moltes històries personals.

 


El projecte es va iniciar fa cinc anys, quan el llavors fotoperiodista d'El 9 Nou Ramon Ferrandis documentava els últims dies de la fàbrica. En aquest moment va pensar que Sati, amb la importància que havia tingut a la Garriga i el Vallès Oriental (va arribar a ser líder del mercat) no podia quedar en l'oblit. Per això, juntament amb Vacca, van començar a fer fotografies i enregistrar en vídeo. D'aquí van passar a fer els primeres entrevistes. De tot plegat, juntament amb material aportat pels antics treballadors i trobat dins la fàbrica, n'ha nascut el Fons Sati, format per més de 10.400 fotografies i moltíssimes hores de vídeo. 


​L’últim torn. Mig segle d’història de SATI (1961-2014) es podrà veure per VOTV, coproductora del treball, les pròximes setmanes.


Més de mig segle d'història


La firma SATI es va fundar l’any 1961, vinculada a la família de l’empresari tèxtil Santiago Fisas. Des d’aleshores va donar feina a milers de famílies de La Garriga i comarca.

Aviat es va convertir en una de les multinacionals líder del sector tèxtil a Europa, amb filials a França, Itàlia, Alemanya, Portugal, la Xina i Rússia i presència a 50 països.

Finalment, la factoria de la Garriga va tancar les seves portes l’any 2013, després d’entrar en concurs de creditors i fer suspensió de pagaments.


 

 

Participació