mobilitat

«No és el mateix conduir ara que quan et vas treure el permís fa 40 o 50 anys»

Els Mossos d’Esquadra fan jornades de conscienciació a gent gran que encara condueix | L’any 2030, un de cada quatre conductors tindrà més de 65 anys

per Jaume Ventura , 22 de novembre de 2019 a les 14:15 |
Imatge de la jornada a Lliçà d'Amunt | Jaume Ventura
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els experts calculen que l’any 2030 un de cada quatre conductors tindrà més de 65 anys. També que hi haurà el doble de conductors d’aquesta edat que els que hi havia l’any 2011. És una de les xifres que posen sobre la taula els Mossos d’Esquadra a les jornades de conscienciació que fan amb la gent gran per alertar-los dels riscos i responsabilitats d’agafar el cotxe quan superes certa edat. Sobretot alerten que, a mesura que anem fent anys, les nostres capacitats ja no són les mateixes. Una d’aquestes jornades l’han fet aquest dimecres a la tarda a Lliçà d’Amunt en el marc de la setmana de la gent gran que organitza l’ajuntament.

El coordinador de mobilitat segura de l’Àrea Regional Metropolitana Nord de Trànsit dels Mossos d’Esquadra, Jordi Aguilar, explica a NacióGranollers que el més difícil és "ser conscients que com a conductors hem canviat, i que també ho han fet la normativa de circulació, els vehicles, les senyals de trànsit... en definitiva: tot". En la mateixa línia es mostra l’exprofessor d’autoescola Pere Viñas, que també participa a la jornada: "A l’arribar a certa edat hem de ser conscients que ens fem grans i que hem d’anar més en compte perquè, entre d'altres coses, tenim menys reflexes. Per exemple: si un itinerari que volem fer és massa complicat el millor seria buscar-ne un de més fàcil, encara que sigui més llarg”, opina.


Un dels aspectes en què també insisteix la policia és que no només canviem nosaltres: també canvia la normativa, les senyals que hi ha a la carretera i fins i tot els cotxes, amb cada cop més elements electrònics que cal saber utilitzar. "És a dir: no és el mateix conduir ara que quan et vas treure el permís fa 40 o 50 anys", destaca Aguilar.

El que també ha canviat és la normativa perquè un metge ens faci una revisió per renovar-nos el carnet. La responsabilitat és del metge, que determinarà amb una sèrie de proves si, tinguem l’edat que tinguem, podem seguir tenint el canet. Fins als 65 anys el permís s’ha de renovar cada deu anys, i a partir d’aquesta edat ara s’haurà de fer cada cinc anys.

 

Participació