judicial

Arriba a Granollers el judici contra membres del «projecte pilla-pilla» que simulaven ser antipedòfils per vexar gais

Entitats LGTBI demanen 15 anys de presó pel líder del grup per delictes contra la integritat moral i la intimitat

per Redacció, 6 de novembre de 2019 a les 21:40 |
Els jutjats de Granollers | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El jutjat penal número 2 de Granollers celebrarà la setmana que ve el judici contra sis suposats membres de l'anomenat projecte pilla-pilla, que sota la falsa aparença de voler perseguir pederastes, van vexar públicament i a través de les xarxes tres homes gais al Vallès Oriental a finals del 2013. Les entitats a favor dels drets del col·lectiu LGTBI de tot l'estat s'han unit per primer cop en una acusació popular que pretén vincular els acusats a grups d'extrema dreta que actuaven per odi als homosexuals i imitant un grup similar de Rússia. La fiscalia demana 21 anys de presó pel líder del grup per delictes contra la integritat moral i la intimitat. El judici durarà de dilluns a divendres, amb l'excepció de dimarts.

Laia Serra, advocada de l'acusació popular ha explicat que la defensa al·lega que els acusats eren uns quants joves que volien fer un servei a la societat detectant pedòfils fent-se passar per menors i citant-se per tenir relacions sexuals. Però l'acusació assegura que el veritable objectiu era humiliar els homes homosexuals. Per això, han buscat i trobat vincles dels acusats amb l'extrema dreta a través de les xarxes socials. Serra també ha lamentat la poca col·laboració de Twitter i Facebook per despublicar els vídeos vexatoris i identificar-ne els autors.


En tot cas, ha insistit en la importància de denunciar aquests casos perquè no es repeteixin, conscienciar la població i les institucions. De fet, Eugeni Rodríguez, de l'Observatori contra l'Homofòbia, ha instat les administracions a donar suport a les acusacions durant el judici, tot recordant la "tensió i por" que va viure el col·lectiu durant les setmanes que van passar entre els primers vídeos i les detencions.

El fiscal relata com a finals del 2013 un jove de nacionalitat ucraïnesa va crear una banda formada almenys per cinc joves més i un menor d'edat -contra el qual no es dirigeix el procediment- per imitar el grup rus Occupy Pedofilya, que tenia com a "objectiu real perseguir, humiliar i vexar gais", amb el fals "pretext d'identificar i neutralitzar suposats pederastes".


La investigació dels Mossos d'Esquadra va permetre acreditar almenys tres atacs perpetrats pels membres del projecte pilla-pilla entre el novembre i el desembre del 2013, a Les Franqueses del Vallès i a Granollers. El fiscal relata en l'escrit d'acusació com el líder del grup, Mykola, va conversar a través de canals de contactes íntims amb almenys tres persones gais amb "una planificació prèvia i mitjançant l'engany, fent-se passar per menor d'edat".

En les converses, es van intercanviar imatges i vídeos i es van explicar detalls íntims de les seves fantasies i pràctiques sexuals. Mykola va concertar una cita amb aquests contactes; una "emboscada", perquè, en el moment de la trobada, hi va aparèixer un grup nombrós, entre 10 i 20 persones. Entre aquestes, hi havia en diferents dies els acusats i el menor d'edat.


El ministeri públic puntualitza que, amb "el pretext de caçar pederastes", el propòsit real de tots ells era "atemorir, humiliar i prendre represàlies contra homes homosexuals", aprofitant "la notable desproporció de la força numèrica". El grup va seguir el mateix patró en cada atac. Va rodejar la víctima perquè no pogués fugir i, mentre un dels acusats ho gravava, els altres l'obligaven a respondre un interrogatori dirigit pel líder, amb preguntes forçades i vexatòries. Fins i tot obligaven la víctima a facilitar davant la càmera el nom complet, el DNI i a reconèixer "la falsedat que pretenia mantenir relacions sexuals amb un nen".

El fiscal constata com, encara que les víctimes no cedissin davant les pretensions del grup, Mykola va manipular les imatges, de manera que semblava que haguessin reconegut ser pederastes. El líder del grup va difondre el vídeo per internet "amb el propòsit aparent que escarmentessin i no tornessin a fixar una cita sexual amb cap jove". El ministeri públic puntualitza que el missatge dels vídeos és fals perquè tots els acusats "tenien sobradament edat per prestar consentiment sexual".

Els vídeos es van convertir en virals i van causar una "greu afectació a la intimitat i dignitat de les víctimes, la imatge de les quals apareixia de forma reconeixible i humiliant", recull l'escrit d'acusació, que detalla com en un dels casos les imatges van arribar a la "seva mare, als veïns d'escala, a la farmacèutica del barri, al fill d'un company d'equip de futbol". "Va patir l'escarni públic de contemplar com, sense haver comès cap il·legalitat, la seva imatge, la seva veu i la seva sexualitat es mostraven públicament associats a la pederàstia", subratlla l'escrit.

Els vídeos, algun dels quals van veure més de 100.000 persones, es van penjar en comptes de Facebook i de Twitter, seguits majoritàriament per persones d'"ideologia nacionalsocialista" i que "expressaven públicament comentaris de caràcter homòfob i racista", posa èmfasi el fiscal especial de delictes d'odi i discriminació.

També recull que els atacs i els vídeos del 'projecte pilla-pilla' van causar "alarma social" entre el col·lectiu LGTBI, que "temien per la seva seguretat i integritat" i que es van veure "greument afectats en la seva dignitat col·lectiva".

El fiscal demana per a Mykola i el membre del grup que va gravar les imatges dos anys de presó per cadascun dels tres delictes d'integritat moral i sis per als tres delictes contra la intimitat, en total 21 anys. Per a dos dels altres acusats, demana sis anys de presó (dos per cada delicte d'integritat moral). Els altres dos membres del grup haurien participat en un d'aquests atacs i, per tant, el fiscal sol·licita dos anys de presó. A tots se'ls demanen també la prohibició de comunicar-se amb les víctimes.

El fiscal també demana indemnitzacions de 31.000 euros per a cadascuna de les tres víctimes, 6.000 euros pel delicte contra la integritat moral i 25.000 pels perjudicis morals derivats de la filmació de les imatges i la posterior difusió massiva per a les xarxes socials. L'acusació popular i les acusacions particulars demanen penes similars.

Connexions amb moviments internacionals d'extrema dreta

El projecte pilla-pilla volia emular el grup rus Occupy Pedofilya, liderat per Maxim Martsinkevich, àlies Teçak, de "clara ideologia neonazi" i amb el fals pretext d'"identificar i neutralitzar suposats pederastes", però que en realitat volia "criminalitzar" el col·lectiu homosexual. El fiscal estableix que aquests objectius eren "compartits plenament" pels components del 'projecte pilla-pilla' i que els líders dels dos grups mantenien contacte personal i per les xarxes socials.

L'acusat Mykola mantenia també contactes amb altres moviments internacionals d'extrema dreta, així com d'entorns locals, com el menor que va ser condemnat per l'agressió el 2014 a un jove asiàtic al Metro de Barcelona, acció també gravada i difosa per les xarxes socials.

 

Participació