política municipal

Canovelles aprova un recàrrec del 50% de l'IBI als habitatges desocupats

L'equip de govern tira enedavant uns pressupostos "amb una política fiscal més justa i redistributiva"

per Redacció, 21 d'octubre de 2019 a les 17:56 |
El ple extraordinari de la setmana passada. | Ajuntament de Canovelles
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 d'octubre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple extraordinari del 17 d’octubre de Canovelles ha servit per aprovar les ordenances fiscals i el pressupost municipal per al 2020. Els comptes han estat aprovats amb els vots de l’equip de govern i amb el suport dels grups municipals d’Esquerra Republicana de Catalunya i Ciutadans, i el vot en contra d’En Comú Podem.

El pressupost per al proper exercici ascendeix als 16.401.438,32 euros. En termes globals, aquesta xifra significa una reducció del 8,19% respecte al de l’any anterior. Malgrat això, el pressupost ordinari augmenta un 1,80%.


Pel que fa als ingressos, s’aplicarà -segons ha defensat l'equip de govern- "una política fiscal més justa i redistributiva que permetrà a la corporació municipal generar 320.000 euros d’ingressos addicionals" gràcies a les següents mesures:

-Aplicació d’un tipus diferencial de l’IBI en els usos comercial, industrial, magatzem, oci i esportiu. "Aquesta mesura té una afectació reduïda (81 propietaris) i permet una recaptació de (77.000 euros.


-Modificació del tipus general de l’IBI en un 1,5%.

-Bonificació del 95% en l’IBI per a habitatges de lloguer amb renda limitada per una norma jurídica.


-Recàrrec del 50% de l’IBI als habitatges desocupats.

-Redistribució de càrregues en la taxa d’escombraries sota el principi de justícia "qui més contamina més paga".

-Tarifa social en el servei d’abastament d’aigua: bonificació del 50% en la quota de servei i en el primer tram de consum

En relació a la despesa, el pressupost es conforma en tres grans eixos: les persones en el centre de l’acció de govern, la millora de l’espai públic i les inversions.

Al primer eix, el que se centra en les persones, "la prioritat continua sent vetllar per la qualitat de vida dels canovellins, especialment d‘aquells amb recursos més limitats". Així, a més de mantenir la totalitat d’ajuts i subvencions a entitats i famílies, es preveu augmentar les hores de dedicació del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) en un 25%, arribant a les 10.000 hores anuals; incrementar en un 40% les polítiques d’igualtat i col·lectivitat; incrementar en un 25% la partida de governació; augmentar en un 45% les de salut pública i comunitària, i ampliar el servei d’intervenció socioeducativa amb un contracte integral que es licitarà per valor de 200.000 euros anuals.

Pel que fa al segon eix, la millora de l’espai públic, les actuacions previstes són l’elaboració d’un nou contracte de neteja d’edificis amb 100.000 euros addicionals per a la millora de l’espai, les freqüències i la qualitat; efectuar nous contractes de manteniment per als jocs infantils, zones verdes i de l’enllumenat públic; augmentar en més de 300.000 euros les despeses ordinàries de manteniment, i la millora i el manteniment als equipaments EBM Marta Mata, Escola Jacint Verdaguer, El Local i el Camp de Futbol Municipal.

En l’últim eix, les principals inversions estan destinades a la remodelació de jocs infantils, valorada en 100.000 euros; la millora de l’accessibilitat i l’asfaltat, valorat en 100.000 euros; el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) i el Pla de Mobilitat Elèctrica, valorat en 100.000 euros; la rehabilitació de l’escola bressol Sant Jordi, valorada en 150.000 euros (dels quals 90.000 € provenen de l’any anterior), i les millores de la nau de promoció econòmica, valorades en 64.000 euros. Aquestes inversions es complementaran amb les ja iniciades que es preveuen finalitzar durant el 2020: la pista polivalent, el pas sota la via, la remodelació del pavelló Tagamanent i la millora de l’enllumenat en l’àmbit definit entre el carrer del Roser, el carrer Molí de la Sal i l’avinguda de Canovelles.

Disminueixi la càrrega financera

En un comunicat, el consistori també precisa que la decisió d’amortització de préstecs de manera anticipada "redueix les quotes d’amortització anuals i, en conseqüència permet alliberar recursos ordinaris cap a altres prioritats". Així, els comptes presentats preveuen una reducció del 66,90% de la càrrega financera, el que significa un estalvi de 469.000 euros, situant el rati d’endeutament en el 27, 54%, "molt lluny del màxim legal".

 

Participació