Sentència de l'1-O

Batalla campal a l'aeroport del Prat

S'intensifiquen els enfrontaments a la T1: múltiples càrregues policials contra els manifestants, que han alçat barricades i llancen tot tipus d'objectes contra els antiavalots

per Jordi Velert, Aeroport del Prat | 14 d'octubre de 2019 a les 22:28 |
Batalla campal a l'aeroport del Prat en protesta per la sentència de l'1-O | Martí Urgell
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 d'octubre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La tensió a l'aeroport del Prat ha derivat en una batalla campal, amb múltiples càrregues policials contra els manifestants, que han alçat barricades davant del cordó policial. Alguns grups també han llançat objectes.

Alguns manifestants han utilitzat el fum dels extintors contra el cordó policial i han aixecat diverses barricades davant dels antidisturbis.

  Els manifestants, però s'han fet forts al Prat i en alguns moments han obligat el cordó policial a recular. 


En aquest escenari, el Mossos d'Esquadra han avisat de noves intervencions policials. "Un grup de concentrats amb actitud violenta està fent barricades i llançaments contra els agents. Caldrà fer actuació policial si no s’aturen", ha avisat el cos a través de xarxes.
 

Batalla campal a l'aeroport del Prat en protesta per la sentència de l'1-O Foto: Martí Urgell

 

Tensió als accessos del Prat Foto: Martí Urgell


Després de les darreres càrregues policials, els manifestants han repetit càntics contra el conseller d'Interior, amb crits de "Buch, dimissió". https://twitter.com/naciodigital/status/1183820718062092288 Abans d'aques útlim incident ja s'havien produït diverses càrregues per part dels Mossos d'Esquadra i la policia nacional espanyola contra els manifestants. Tot i les càrregues policials els manifestants mantenen el bloqueig, la primera acció impulsada com a resposta a la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes.

En alguns casos les càrregues s'han produït colpejant els manifestants per sobre de la cintura. Una pràctica considerada il·legal.Els Mossos d'Esquadra també han disparat projectils de FOAM per intentar dispersar els manifestants.El bloqueig de l'aeroport també ha provocat cancel·lacions i retards de vols. A un quart de vuit del vespre, la xifra de vols cancel·lats durant la jornada superava el centenar. 

Crida del Tsunami Democràtic

La crida a bloquejar l'aeroport l'ha fet el Tsunami Democràtic, que ha demanat als ciutadans que es dirigissin cap a aquesta infraestructura estratègica. Per evitar-ho els Mossos han tallat els accessos per la carretera, i han demanat a Renfe i TMB aturar la circulació de trens. A primera hora de la tarda, la circulació de trens ja s'havia restablert. Tsunami Democràtic ha recomanat acudir a l'aeroport "preparats per passar algunes hores fora de casa seva" i a portar "roba per a la pluja, menjar, aigua i calçat còmode, a més de ràdio convencional i mòbil amb bateria". "I una actitud no violenta indestructible". 

El moviment assegura que escull El Prat per "fer sentir a tot el món" el seu crit i "per fer visible a l’opinió pública internacional el rebuig a la sentència del Tribunal Suprem i la situació d’injustícia i de vulneració de drets que es dona a Catalunya". "Un dels llocs que connecten el país amb el món pot esdevenir el millor altaveu per internacionalitzar la resposta ciutadana a la sentència", afegeixen.En aquest sentit, s'ha fet una crida per imprimir bitllets amb la intenció d'accedir a la terminal i bloquejar l'activitat. L'Aeroport de Barcelona és una de les infraestructures que ha estat reforçada policialment i s'estan fent controls als seus accessos.Milers de persones es concentren a aquestes hores a l'Aeroport del Prat. custodiat per un ampli dispositiu policial. Les previsions són que n'arribin encara més, tenint en compte que ERC ha fet una crida a la seva militància a desplaçar-s'hi. Hi ha hagut algunes càrregues policilals i enfrontaments entre policies i manifestants, alguns dels quals han llençat pedres contra furgonetes de la policia nacional espanyola. Mentrestant, els Mossos d'Esquadra continuen blindant les portes d'accés a l'aeroport, davant l'arribada de centenars de manifestants, que ara ja arriben a peu fins a la infraestructura.Els centenars de persones concentrades a les portes d'accés a l'aeroport han fet una seguda i han repetit càntics en protesta per la sentència. Un dels més repetits ha estat "Llibertat presos polítics".A tres quarts de cinc de la tarda la policia nacional espanyola ha començat a desallotjar alguns dels manifestants que estaven a la terminal de sortides de l'Aeroport del Prat.
  Després de les càrregues policials, el Tsunami Democràtic ha difós un missatge a través del seu canal de Telegram -que ja supera els 165.000 subscriptors- en què insta els manifestants a respondre les actuacions policials amb "desobediència civil". "Per definició és no violenta", asseguren. "Si volen generar una situació de tensió, la nostra resposta ha de ser seure massivament", afegeixen en el mateix missatge.

Vox obre la porta a una denúncia per sedició contra els impulsors de les protestes a l'aeroport

L'eurodiputat de Vox Jorge Buxadé ha obert la porta aquest dilluns a promoure una acusació popular i denunciar per sedició els promotors de les protestes a l'aeroport del Prat. En una atenció a mitjans des del Tribunal de Justícia de la Unió Europe (TJUE), Buxadé ha dit que les manifestacions convocades "no fan més que incórrer en la mateixa figura delictiva" de la condemna del Suprem.

"La lògica és que la fiscalia o alguna acusació popular iniciï accions per delicte de sedició per les acumulacions tumultuàries amb finalitat de perjudicar el normal funcionament de les institucions de l'Estat, que és el que està passant", ha afirmat Buxadé, dient posteriorment que Vox ho podria fer perquè "sempre ha estat en la lluita per la defensa de l'ordre constitucional i la unitat d'Espanya".
Ha arribat l’hora de fer sentir la nostra veu al món! 

Objectiu: aturar l’activitat de  l’Aeroport de Barcelona. Tots els mitjans de transport per anar-hi són vàlids.

Ens ho intentaran impedir. Només amb #LaForçaDeLaGent ho aconsguirem!

Comparteix!


En la crida a través de les xarxes socials, el Tsunami reclama que "ha arribat l’hora de fer sentir la nostra veu al món!" i adverteix a la ciutadania "que ens ho intentaran impedir".

Milers de manifestants es concentren a l'Aeroport del Prat Foto: Matí Urgel

 

Participació