medi ambient

​Granollers vol crear una zona de baixes emissions on es restringeixi el pas dels vehicles més contaminants

L’ajuntament granollerí explica les mesures que volem emprendre per frenar el canvi climàtic

per Redacció , 26 de setembre de 2019 a les 11:34 |
Vista aèria de la ciutat. | Ajuntament de Granollers
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de setembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Ajuntament de Granollers estudia crear una zona de baixes emissions on es restringeixi la circulació dels vehicles més contaminants. Ho ha explicat aquest dimecres el regidor de Medi Ambient, Albert Camps, en una roda de premsa en què han donat a conèixer un conjunt de mesures per lluitar contra el canvi climàtic. Camps ha explicat que el consistori ha traslladat a la Generalitat que Granollers vol formar part, a partir del pròxim mes de gener, de la Zona de Baixes Emissions, l’àrea de més de 95 km2 que inclou Barcelona i els municipis circumdants a les rondes amb l'objectiu de reduir el trànsit dels vehicles més contaminants i amb això millorar la qualitat de l'aire. Camps també ha precisat que voldrien que la zona de baixes emissions que s’implantés inclogués Canovelles, les Franqueses i la Roca del Vallès, amb qui assegura que la ciutat forma “un continu urbà”.

El regidor ha defensat que la ciutat ja ha desenvolupat mesures que han permès reduir el trànsit en molts carrers de la ciutat, amb la creació d’àrees d'aparcament gratuït de vehicles fora del nucli urbà (passeig de la Conca del Besòs, la Bòbila, Carles Riba, Ramon Llull...), l'àrea de vianants o la desviació del trànsit intern cap a vials més perifèrics (passeig de la Ribera i Conca del Besòs o la Ronda Nord i Sud): “Han estat mesures que s'han mostrat efectives en la pacificació del trànsit a la zona urbana”, ha afegit.


Pel que fa a la resta de mesures, Camps ha apuntat propers objectius com “estudiar la manera com poder avançar en la pacificació del trànsit per la Ronda Sud complementant la prohibició de camions amb mercaderies perilloses amb la limitació de circulació dels camions d'alt tonatge per aquesta via i la carretera del Masnou" i s'ha mostrat esperançat que l'aixecament dels peatges de les autopistes previst al setembre de 2021 hauria de contribuir a la reducció del trànsit de pas per la Ronda Sud.

Camps considera que aquestes mesures contribueixen a millorar la qualitat de l'aire, un problema que creu que cal “abordar a escala regional”. En aquest sentit, la propera reunió de la Taula de Municipis del Vallès Oriental, integrada per 17 municipis, que ja ha elaborat un Pla comarcal de millora de la qualitat de l'aire i un protocol d'actuació en cas de contaminació atmosfèrica.


D'altra banda, el regidor de Transició Energètica i Mobilitat, Juan Manuel Segovia, ha explicat que cal desplegar el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible que fomenta el transport públic, facilita els desplaçaments a peu i promou una xarxa ciclable. En aquest darrer àmbit, Segovia ha remarcat que “volem promoure la bicicleta com un mitjà de transport que encara té molt camí per recórrer. Hem iniciat un camí, segurament no suficientment ràpid per les usuàries d'aquest mitjà de transport. Cal acompanyar les demandes de carril bici on sigui possible sempre que la seguretat estigui garantida”. Properament s'iniciaran les obres de instal·lació d'un aparcament segur per bicicles a l'estació de Granollers Centre i està prevista la instal·lació d'altres a la ciutat.

Per la seva banda, la primera tinent d'alcalde, Alba Barnusell, ha explicat que “davant l'emergència climàtica actual a Granollers ho tenim clar, volem ser actors principals de la solució. Cal frenar el canvi climàtic amb una resposta i una implicació de la ciutat, de la ciutadania i de les institucions”. En aquest sentit, ha defensat que els últims anys s'ha fet “una clara aposta de transició energètica”, i ha citat la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a l'autoconsum a equipaments municipals i la renovació de l'enllumenat públic amb tecnologia led.

 

Participació