justícia

Amplien les places del centre de justícia juvenil per a menors de Mollet

La meitat dels joves de l'equipament han estat víctimes de violència en l'àmbit familiar i també més del 50% pateix una addicció, majoritàriament al cànnabis

per Redacció , 18 de setembre de 2019 a les 18:56 |
Les conselleres de Salut, Alba Vergés, i de Justícia, Ester Capella, conversant amb joves interns. | ACN / Laura Fíguls
La Unitat Terapèutica del Centre Educatiu Els Til·lers, a Mollet del Vallès, ha augmentat les places de 12 a 20 per a menors que han comès un delicte i també ha incorporat 14 nous professionals. A Catalunya, hi ha set centres de justícia juvenil i aquest és l'únic per a l'atenció especialitzada d'aquests joves privats de llibertat per ordre judicial i amb problemes de salut mental i d'addicció a les drogues. La majoria dels joves ingressats a la unitat terapèutica són nois (96%), de nacionalitat espanyola (70%), d'entre 16 i 17 anys (74%), amb un nivell socioeconòmic mitjà (65,5%) i amb estudis de secundària (71%).

Molts dels joves interns als centres educatius també són víctimes. La meitat (52%) ha presenciat violència en l'àmbit familiar, el 18% ha patit maltractament físic i el 5%, abusos sexuals. El 53% pateixen una addicció, majoritàriament al cànnabis.


Els departaments de Justícia i Salut han ampliat Els Til·lers amb vuit places més, que corresponen a una unitat de convivència educativa annexa per facilitar la rehabilitació i reinserció a la comunitat dels joves. També s'han incorporat 14 professionals a l'equip que fins ara formaven 26 psicòlegs, psiquiatres, treballadors i educadors socials, monitors, infermers, mestres, auxiliars administratius i d'infermeria, cuiners i administratius. L'ampliació ha suposat una inversió inicial de mig milió d'euros per adequar l'espai i un cost afegit d'1,7 milions d'euros cada any per al seu finançament. 

En una visita institucional al centre aquest dimarts, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha assenyalat que aquesta ampliació era "molt necessària" ja que el Centre Educatiu Els Til·lers és l'únic per a una atenció i cura especialitzades d'aquests joves interns en centres de justícia juvenil que presenten problemes de salut mental i addició a les drogues greus. Els professionals de la unitat terapèutica també atenen els interns d'altres centres de justícia juvenil que ho requereixen. Els joves també són atesos pels centres de Salut Mental Infanto Juvenil (CESMIJ) de la xarxa pública de Salut.


La consellera de Justícia, Ester Capella, ha destacat que els joves d'aquesta unitat terapèutica són els més vulnerables del sistema de justícia juvenil: "Abans de transgredir les normes i de cometre un fet delictiu, molts han estat víctimes d'agressions. I també són els més vulnerables perquè pateixen algun problema de salut mental", ha assenyalat Capella. Els joves ingressats en aquesta unitat pateixen trastorns com per dèficit d'atenció amb hiperactivitat (TDAH); esquizofrènia, depressió o bipolaritat, entre altres. 

La meitat dels joves que ingressen a la unitat terapèutica es reinsereix, segons dades de Reincidència dels menors internats en la Unitat terapèutica del CE Els Til·lers, publicada el 2018 pel Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada. És una taxa inferior a la general de reinserció en la justícia juvenil, del 70%.


Els joves interns han comès delictes contra les persones (44%), com maltractaments en l'àmbit familiar, lesions, homicidis i abusos sexuals; robatoris amb violència (23%) i robatoris sense violència (26%). La mitjana de l'internament al centre són uns sis mesos. 

Soldant el present 

Sergi (nom fictici) és un dels joves ingressats a la unitat terapèutica d'Els Til·lers. Té 17 anys i va ingressar fa poques setmanes al centre. S'està traient l'ESO. "És bastant important per a mi. Puc tenir més possibilitats de trobar feina", assenyala, assegut a l'escriptori de la seva habitació. A part dels estudis, explica que durant el dia fa diversos tallers amb els altres interns; esport, que també és 'fer salut', i es responsabilitzen de netejar les habitacions, rentar la roba i cuinar. També fan assemblees per decidir les activitats que volen fer. Mirant al futur, diu que li agradaria fer de soldador: "El meu avi havia estat soldador i paleta i des de ben petit m'ha animat. Els treballs manuals se'm donen bastant bé". 

Set centres a Catalunya

Els set centres de justícia juvenil a Catalunya, que gestiona la Direcció General d'Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, són Can Llupià (Barcelona), Montilivi (Girona), El Segre (Lleida), Folch i Torres (Granollers), L'Alzina (Palau-Solità i Plegamans, Vallès Occidental) i Oriol Badia (Guardiola de Font-rubí, Alt Penedès) i la Unitat Terapèutica del CE Els Til·lers (Mollet del Vallès). 

El centre de justícia juvenil Els Til·lers es va inaugurar el 1985 com a centre de règim tancat amb cinc mòduls i una capacitat total de fins a 61 places. Des de 2013, Els Til·lers només té operativa la unitat terapèutica, adreçada a adolescents i joves adults, de 14 a 21 anys, diagnosticats amb algun trastorn mental i/o problemes d'addicions associats a una complexitat clínica, social i familiar elevada. Aquesta unitat va iniciar la seva activitat el 2006 fruit d’un conveni de col·laboració entre els departaments de Justícia i de Salut i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

 

Participació