laboral

​Condemnen l'Ajuntament de Canovelles a reconèixer quatre falsos autònoms

Els afectats impartien classes al centre cultural del municipi

per Redacció , 4 de setembre de 2019 a les 12:40 |
El Centre Cultural de Canovelles. | Google Street View
El Jutjat Social número 1 de Granollers ha condemnat l’Ajuntament de Canovelles a reconèixer com a treballadors per compte aliena amb la condició d’indefinits no-fixos quatre dels professors encarregats d’impartir les classes i activitats que regularment es desenvolupen al Centre Cultural de Canovelles. Segons ha informat el Col·lectiu Ronda, els docents formalment figuraven com a treballadors autònoms, en tots els casos des de feia més de 10 anys i, fins i tot, en el cas d’una professora del taller de ceràmica, amb una antiguitat de 26 anys en el servei.

Ara, la sentència considera “que quatre dels professors que habitualment venien prestant serveis de docència al Centre Cultural de la localitat, de titularitat pública, actuaven com a falsos autònoms per imposició del propi Consistori”, segons afegeix la cooperativa. La sentència obliga el consistori a reconèixer-los com a treballadors per compte aliena i aplicar-los les condicions de treball que corresponen a la resta d’empleats públics de l’ajuntament.


El comunicat també explica que en tots els casos els treballadors afectats eren contractats mitjançant la figura administrativa dels contractes menors després que l’ajuntament realitzés la planificació del curs i determinés les activitats a impartir i el volum d’hores de docència en funció del nombre d’alumnes inscrits. “Una situació que en el cas dels 4 falsos autònoms es va perllongar durant llargs períodes de temps, incloent-hi el cas d’una professora de ceràmica que mantenia aquest vincle professional amb l’ajuntament des de l’any 1993”, detallen.

En aquest sentit, el Col·lectiu Ronda també destaca que “a criteri de la magistrada els treballadors demandants no eren veritables autònoms que actuessin amb plena llibertat organitzativa, sinó que es situaven en tot moment sota la direcció efectiva del propi ajuntament”.


Oriol Pintos, advocat del Col·lectiu Ronda que ha assessorat els professors, considera “especialment greu” que sigui una administració pública “qui fomenti la precarització de les relacions laborals i la pèrdua de drets que comporta imposar fraudulentament a un grup de treballadors la condició de falsos autònoms per defugir les seves obligacions i responsabilitats com a ocupadora. I encara més greu és que aquesta situació es perllongui durant dècades”.

La reacció del consistori


L’Ajuntament de Canovelles ha explicat a NacióGranollers que s’acatarà la sentencia sense cap problema. Des del consistori justifiquen que els treballadors demandants no es podien contractar per la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL) però que ara que hi ha una sentencia podrán formar part de la plantilla del consistori.
 

 

Participació