festa major de granollers 2019

Els dolços de la Festa Major de Granollers

El Rajol agafa bona part del protagonisme, però no és l'única opció

per Jaume Ventura , 19 d'agost de 2019 a les 13:27 |
El Rajol del forn de Ca l'Espinassa | Jaume Ventura
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 d'agost de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'any 1993 l'Ajuntament de Granollers va convocar els pastissers del municipi per crear un dolç representatiu de la Festa Major de Blancs i Blaus -que acabava de complir deu anys- i que portés el nom de Rajol. Es va escollir la idea d'en Ramon Balcells: un pastís de pasta de full amb praliné d'avellanes a l'interior, aconseguint la forma del rajol que té tan protagonisme durant la Festa Major.

El Rajol es ven tot l'any a la ciutat, però agafa més protagonisme durant la Festa Major. un increment que ja es comença a notar quan falten pocs dies per l'inici de les celebracions. Al forn de Ca l'Espinassa, per exemple, expliquen que en fan unes 2.000 caixes cada any i que bona part dels exemplars es serveix durant els dies de festa: "Durant la resta de l'any en fem cada dos o tres dies, però per Festa Major n'hem de fer diàriament per satisfer la demanda", detallen. En aquest cas, ells han adaptat l'oferta i el serveixen amb la mida clàssica de la caixa, en forma de tires o fins i tot de quadrets individuals.


Des de Ca l'Espinassa defensen que es tracta d'un dolç molt conegut però també expliquen que "encara hi ha gent que no el coneix". En aquest sentit, creuen que es tracta d'un símbol de Granollers i que és exportable: "És molt còmode de comprar i de portar-lo a alguna amistat a qui li vulguis regalar".

També gelat


El Rajol, però, no és l'únic dolç relacionat amb la Festa Major de Granollers. A Cal Jijonero, al carrer Corró, venen des de fa uns anys el gelat anomenat, precisament, Festa Major. Com passa amb el Rajol, es ven tot l'any, però quan arriben els dies de la Festa Major les seves vendes creixen de forma destacada. El gelat està fet amb torró i virutes de xocolata.

 

El gelat Festa Major que es ven a Cal Jijonero Foto: Jaume Ventura

 

Participació