entrevista

Marc Grau: «Les ciutats tenen un paper destacat per aconseguir la pau»

El jove granollerí ha representat la ciutat a Hiroshima en un curs sobre la pau

per Jaume Ventura, 14 d'agost de 2019 a les 18:11 |
Marc Grau, a Hiroshima | Cedida
El granollerí Marc Grau ha representat la ciutat al curs Hiroshima and Peace a la ciutat japonesa. Una trobada anual que serveix per compartir reflexions i experiències locals sobre pau i desarmament entre joves d’arreu del món. Els participants han tingut l'oportunitat d'assistir a tallers sobre com construir una pau mundial duradora, escoltar el testimoni de supervivents o estar a la commemoració del bombardeig atòmic del 6 d'agost.

-Quina valoració fa d'aquesta experiència?

-Molt positiva. Per una banda vaig poder conèixer la resta de companys de tot el món que van rebre la mateixa beca que jo, i per l'altra vàrem fer el curs Hiroshima and Peace a la Hiroshima City University. Allà vem poder conèixer supervivents, professors internacionals i diverses ONGs.

-A quines conclusions van arribar?
-Sobretot, que la pau és un concepte complex que requereix moltes aproximacions: personals, culturals, nacionals i internacionals. És a dir, no només hi intervenen persones, també països i associacions. Al Japó, Hiroshima s'erigeix com la gran capital de la pau. La seva voluntat i la dels supervivents és erradicar les bombes nuclears del món.

-Quina relació té Hiroshima amb Granollers?

-És interessant. Les dues ciutats comparteixen una història comuna pel que fa a l'afectació pels conflictes armats i això els fa tenir una relació. Alhora, comparteixen una aproximació i una aposta decidida per la memòria històrica, per difondre difondre què va passar i per lluitar perquè no s'oblidi. Per tant, hi ha germanor pel passat però també per com han entès el present i el futur de les ciutats.

-En aquest sentit, es va tractar com intentar resoldre futurs conflictes?
-Vaig estar amb l'alcalde d'Hiroshima i, precisament, li vaig preguntar com creia que una ciutat podria treballar per aconseguir la pau internacional.

-I què li va dir?
-Ell deia que és difícil arribar a països del mon i que la seva idea és fer-ho a través d'entitats com Mayors for Peace. Les ciutats tenen un paper destacat per aconseguir la pau.

-El poder local.
-Exacte. Que els nexes es facin a través de les ciutats i que s'aconsegueixin connexions internacionals que desemboquin en una pau. En comptes de començar des de de dalt, fer-ho des de l'administració local. 

 

Participació