meteorologia

VÍDEOS Un fort temporal provoca inundacions al Baix Penedès i el Garraf

​Protecció Civil activa l'Alerta del Pla Inuncat per les fortes pluges

per Pere Pratdesaba, 12 d'agost de 2019 a les 12:44 |

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l'alerta del Pla Inuncat per les pluges que han superat els 40 litres per metre quadrat en mitja hora al Baix Penedès i al Garraf i que han generat diverses incidències per la qual cosa els Bombers han hagut de fer més d'un centenar de serveis sobretot al Garraf.


La caiguda d'arbres a la via han obligat a Renfe a interrompre la circulació de trens de la R2 entre Sant Vicenç de Calders i Vilanova i la Geltrú durant una estona, i a partir de les vuit del matí, els combois han pogut circular per només una via. La pluja també ha afectat carreteres i l'acumulació de l'aigua a la C-32, entre Sitges i Castelldefels ha deixat dos carrils tallers en sentit Barcelona.

La capital del Garraf s'ha vist especialment afectada per la caiguda d'arbres al carrer. Especialment, davant la platja de Ribes Roges, on fins a una quinzena de palmeres han caigut o s'han escapçat a causa del temporal.

També a Vilanova, una nau de la dàrsena de mercaderies del port s'ha esfondrat completament com a conseqüència de les fortes pluges. Dues naus més han quedat també afectades. Els serveis d'emergència han rebut l'avís cap a dos quarts de vuit del matí, quan els treballadors han arribat i han trobat les parets a terra. Tres dotacions s'han desplaçat al lloc dels fets. Els treballadors de les oficines annexes, unes quinze persones, han estat desallotjats, mentre que tota la dàrsena de mercaderies continuarà tancada mentre els Bombers revisen totes les instal·lacions del moll.
 

Una nau del port de Vilanova, esfondrada a causa de les pluges. Foto: ACN


Entre els registres més alts d'aquesta passada matinada destaca Cunit amb 56 litres per metre quadrat, Vilarodona 36, Tarragona 27, Nulles 25 i el Vendrell 24. A Sitges ha caigut una forta pedregada. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu també la possibilitat de superar el llindar de 20 litres per metre quadrat en 30 minuts a tot el literal i prelitoral de Barcelona i Girona. 

El telèfon d'emergències 112 ha rebut fins les 8 del matí fins a 395 trucades relacionades amb 264 incidències per la pluja, i majoritàriament (el 42%) del Garraf per inundacions al clavegueram. Els Bombers, per la seva banda, han fet 179 sortides fins primera hora del matí. 
Protecció civil demana precaució

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha emès dos avisos d'hidrologia al Baix Penedès i al Garraf per avisar de l'increment del cabal de les rieres sobretot la riera de la Bisbal al Baix Penedès i la riera de Jafre, Begues, riu Foix, entre altres, al Garraf. Davant d'aquesta situació i Protecció Civil demana extremar les precaucions al litoral i prelitoral, sobretot a les zones de rius i rieres pel risc d'augment sobtat del cabal i recomana evitar passar per zones inundables, també amb cotxe. 

Pel que fa a les afectacions al trànsit, s'ha hagut d'activar el pla PAU a la C-32 entre Sitges i Castelldefels per l'acumulació d'aigua a la calçada i s'han tallat dos carrils en sentit Barcelona durant una estona. 

Afectacions a Renfe

Les pluges han alterat també la circulació de trens. La caiguda d'arbres a les vies de Vilanova i la Geltrú ha interromput la circulació entre aquesta població i Sant Vicenç de Calders a primera hora del matí i els trens de la R2 circulen per una sola via entre aquestes dues estacions, amb retards superiors als 30 minuts. 

Poc després de les nou del matí, Renfe ha pogut restablir la circulació de trens de la R2 per les dues vies entre les estacions de Vilanova i la Geltrú i Sant Vicenç de Calders, així com també els trens regionals i del corredor del mediterrani.

La companyia ha informat que s'aniran recuperant els horaris habituals al llarg del matí. Pel que fa a la interrupció de la circulació de trens de la R3 entre les estacions de Ripoll i Sant Quirze de Besora, a causa d'una incidència al sistema d'electrificació, Renfe ja ha habilitat un servei alternatiu per carretera en aquest tram, mentre que ha informat que en la resta de serveis de la línia, es registren retards de 45 minuts.

Milers d'usuaris sense llum

La tempesta que aquest dilluns a la matinada ha afectat la Pobla de Montornès (Tarragonès) ha deixat des poc després de les tres, 2.254 usuaris sense subministrament elèctric, a causa de l'impacte dels llamps contra la línia.

La companyia, Endesa, ha començat a treballar per recuperar el servei i cap a quarts d'onze del matí, només 700 abonats seguien sense llum. Les pluges també han afectat Badalona on poc abans de les nou 3.219 abonats també han patit talls de llum que s'estan intentant restablir.
 
El temporal amaina

A hores d'ara, les pluges han afluixat i s'han traslladat cap al nord, a les comarques centrals, Barcelona i Girona. A migdia hi haurà una treva i es formaran clarianes, però a la tarda es poden repetir les tempestes al nord-est del país, tot i que amb menys intensitat.
 

 

Participació