riu Congost

Acord per preservar i protegir el riu Congost al seu pas pel Vallès Oriental

L'ACA i els ajuntaments de Granollers, Canovelles i Les Franqueses del Vallès estableixen un pacte que es desplegarà en més de 106 hectàrees

per Redacció, 24 de juliol de 2019 a les 11:05 |
L'entorn del riu Congost | Ajuntament de Granollers
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i els ajuntaments de Canovelles, Granollers i les Franqueses del Vallès han signat un conveni per preservar i protegir el riu Congost. L'acord suposa la custòdia de l'aqüífer i es desplegarà en més de 106 hectàrees del riu al seu pas per aquests municipis del Vallès Oriental.
 

L’acord, presentat avui pel director de l’ACA, Lluís Ridao, i els alcaldes de Canovelles, les Franqueses del Vallès i Granollers, Emilio Cordero, Francesc Colomé i Josep Mayoral, respectivament, contempla una sèrie d’accions i mesures en diversos trams del riu Congost. Concretament, s'actuarà des de la depuradora de la Garriga fins a la confluència amb la riera de Carbonell, i el sector comprès des de la confluència de la riera de Carbonell fins a la confluència amb el riu Mogent.

Les actuacions previstes pretenen garantir la protecció i desenvolupament de l’ecosistema aquàtic existent, mitjançant el control de la proliferació d’espècies al·lòctones, els refugis per a la fauna, recuperació d’un paisatge més naturalitzat, la gestió de la vegetació de ribera per reduir riscos d’inundabilitat, i la plantació d’espècies de ribera pròpies de la conca del Besòs, entre d’altres.

Preservació de les vernedes 

Un altre dels objectius de l’acord presentat avui també és l’assoliment dels objectius i accions previstes en el projecte Life Alnus de preservació de les vernedes, iniciat el juny de 2018 i tenint en compte que el riu Congost és un dels àmbits en què s’aplica. Les accions referents en aquest apartat són l’eliminació d’espècies vegetals invasores, la millora hidromorfològica de la llera mitjançant l’eliminació d’estructures transversals, i la recuperació de l’hàbitat de la verneda, entre d’altres.

 
A més de les actuacions previstes, el conveni potenciarà la difusió de les mesures i l’educació ambiental a través de diverses activitats, la promoció de seguiments científics, i l’impuls de la ciència ciutadana vinculada al riu, entre d’altres.

 

Participació