Residus domèstics

El Vallès Oriental ja recull de forma selectiva el 40,8% dels residus domèstics

La Garrotxa és la setena comarca on més se'n recull i ha passat, des de 2016, del 45,43% al 52,72%.

per Redacció , Olot, 9 de juliol de 2019 a les 16:56 |
Damià Calvet i Josep Maria Tost, durant la presentació de les dades. | @gencat.
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Per primera vegada, el Vallès Oriental ja recull de forma selectiva el 40,8% dels residus que genera. Va passar el 2018, quan es van recollir més de 80.000 tones d’aquesta manera, un 2,6% més respecte el 2017. Alhora però es tracta d’un percentatge inferior al de la mitjana de Catalunya, que es va enfilar fins el 41,8%. Aquest dilluns el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha donat a conèixer unes xifres que precisen que del total de la recollida selectiva, més de la meitat prové de les fraccions principals: matèria orgànica, paper i cartró, envasos i vidre.

Calvet ha explicat que els augments de recollida es deuen, segons ell, a “una major conscienciació ciutadana, a l’efecte de les campanyes de sensibilització, a l’increment de la dotació dels ajuts als ens locals per al foment de la separació dels residus municipals, a la implantació de sistemes de recollida més eficients i a la pujada del cànon dels residus municipals”.


Segons el conseller, la recollida selectiva també forma part de les accions davant l’emergència climàtica. En aquest sentit, el Govern quantifica que l’any passat la recollida selectiva va evitar l‘emissió de 500.000 tones de gasos amb efecte d’hivernacle, equivalent al CO2que produeixen 500.000 vehicles durant un any recorrent una distància de 10.000 quilòmetres.

En total, el 2018 al Vallès Oriental es van recollir més de 197 quilos de residus de forma selectiva per persona.


Calvet s’ha mostrat satisfet pels resultats, tot i que ha demanat apostar per models eficients com el porta a porta, els contenidors intel·ligents; models de pagament per generació i una millora de la recollida diferenciada en el comerç i els serveis.

Ja són 10 les comarques en el podi

A la comarca de la Garrotxa l'augment en la recollida selectiva ha passat del 45,43% el 2016 i el 47,43% del 2017, al 52,72% el 2018, amb què se situa actualment entre les deu comarques que més en fan, una llista que encapçala la veïna comarca d'Osona, amb un 60,44%. a la cua hi és la Cerdanya que solament recull el 26,92%. De fet, ja són deu les comarques catalanes que han recollit més del 50% dels residus de forma selectiva. Han estat, començant per la de millors resultats –com ja hem comentat–, Osona, el Priorat, el Pallars Sobirà, la Terra Alta, el Moianès, la Segarra, la Garrotxa,  la Conca de Barberà, el Montsià, i l’Alt Urgell. Aquests nivells es donen, en gran mesura, gràcies a la implantació de sistemes altament eficients de recollida selectiva. “A nivell municipal”, ha explicat el conseller, “295 municipis, aproximadament un
 

Les 10 comarques que més recullen. Foto: @gencat.

L’increment dels cànons sobre la disposició del rebuig dels residus municipals es fa de forma progressiva i continuada fins l’any 2020 –fins prop de 50 €/tona si va a l’abocador i de 25 €/tona si s’incinera– per encarir el cost de les opcions de gestió ambientalment menys adequades i promoure la prevenció, la recollida selectiva i el reciclatge material.
 
La generació creix per sota dels índexs econòmics
 
L’any passat es van generar 3,9 milions de tones de deixalles, que corresponen a 1,4 quilos per habitant i dia (523 kg/hab/any). En comparació amb els indicadors econòmics de Catalunya -el PIB i la variació interanual PIB-, la generació i la variació de la generació per càpita se situen per sota del creixement econòmic, confirmant la tendència dels darrers anys de dissociació del generació de residus i creixement econòmic.
 

Residus i PIB. Foto: @gencat.

 
Pugen totes les fraccions ordinàries
 
Totes les fraccions ordinàries que es recullen de forma selectiva han crescut. La que ho ha fet en major mesura ha estat la dels envasos (+9,6%), seguida de l’orgànica (+7,5%), el paper i cartró (+6,5%) i el vidre (+6,3%).
 
Cap a models més eficients
 
El conseller s’ha mostrat satisfet pels resultats, tot i que ha recordat que “calen més esforços per incrementar la recollida selectiva, implantant models eficients com el porta a porta -actiu el 2018 a 196 municipis catalans-; els contenidors intel·ligents; models de pagament per generació i una millora de la recollida diferenciada en el comerç i els serveis”.
 
Calvet confia a disposar del text articulat del nou projecte de Llei de Residus durant el primer semestre de 2020, un cop el Govern ja n’ha aprovat la memòria preliminar.
 

Bossa tipus. Foto: @gencat.

 
Menys residus cap als abocadors
 
La fracció resta –la que no es recull de forma selectiva– es manté estable. El 2017 es van gestionar 2,3 milions de tones de fracció resta, un 0,22% més que l’any anterior. El conseller ha detallat que a part del 42% de la recollida selectiva,  “el 35% de la resta s’ha destinat als abocadors, el 18% s’ha valoritzat energèticament i el 5% han estat pèrdues”.
 
L’optimització d’infraestructures que s’està duent a terme, amb el consens del món local, afavoreix que cada vegada més les plantes de tractament d’aquesta fracció optimitzin els resultats.
 

 

Participació