Dades

MAPES Només el 17,9% dels municipis del Vallès Oriental tenen alcaldessa

Els 39 plens locals de la comarca només van investir 7 alcaldesses

per Roger Tugas Vilardell, 19 de juny de 2019 a les 09:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de juny de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada municipi, es desplega el seu nom, el de l'alcalde o alcaldessa, el seu partit i el seu sexe. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.


La presència de dones al capdavant dels ajuntaments és molt minoritària ja que menys d'una quarta part dels consistoris estaran liderats per dones aquest mandat. En concret, Catalunya tan sols tindrà 217 alcaldesses en un total de 947 municipis, el 22,9% del total. Malgrat que finalment una dona liderarà l'Ajuntament de Barcelona, aquesta és encara una excepció. Al Vallès Oriental aquest percentatge encara és inferior i es queda en un 17,9%: només Imma Font (Campins), Dolors Castellà (la Garriga), Marta Bertran (Lliçà de Vall), Núria Masnou (Montseny), María José Sánchez (Sant Fost de Campsentelles), Pamela Isús (Sant Pere de Vilamajor) i Yolanda Lorenzo (Vilanova del Vallès). 

Fa quatre anys, els plens van entregar la vara a 172 dones, 45 menys que dissabte passat. L'evolució és encara molt pobre. Tot i això, fins fa uns anys, la situació era encara més desigual, ja que el percentatge d'alcaldesses tot just fa arribar al 10% el 2013, mentre que, fins al 1999, no va superar el 5%.


 
Per comarques, només quatre tenen més dones que homes al capdavant d'ajuntaments, incloent-hi el curiós cas del Garraf, que només té alcaldesses. Les altres són l'Alta Ribagorça (66,7%), el Barcelonès (60%) i l'Alt Urgell (52,6%). La ràtio d'alcaldesses a la meitat de les comarques no arriba al 20% i, fins i tot, al Pla de l'Estany no té cap dona liderant cap dels seus onze ajuntaments.


Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada comarca, es desplega el seu nom i el percentatge d'alcaldesses que té. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.

 

Participació