memòria històrica

Els cinc alcaldes de la democràcia a Granollers inauguren l'exposició sobre el 1979 a la ciutat

La mostra estarà exposada a l'ajuntament fins el 2 d'agost

per Redacció, 7 de juny de 2019 a les 17:52 |
La plaça de Maluquer i Salvador, 1979 | Foto i fons de Pere Cornellas / AMGr
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de juny de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dijous a la tarda s'ha fet la inauguració de la 26a mostra fotogràfica de l'Arxiu, que recorre diversos escenaris de la ciutat de l'any 1979. En aquesta exposició, en mostrem imatges d’espais públics, edificis, celebracions, activitats i fets destacats d'aquell any. Entre d’altres, la constitució del primer Ajuntament democràtic després de la dictadura franquista. En aquest sentit, doncs, l'assistència de cinc alcaldes de Granollers d'aquest període ha sumat interès i relleu a l'acte organitzat dins la Setmana Internacional dels Arxius.

L'alcalde escollit amb les eleccions del 3 d'abril de 1979, Rafael Ballús, juntament amb el darrer i reelegit batlle de la ciutat, Josep Mayoral, hi han explicat com era el Granollers d'aquella primera cita local amb les urnes. Aquell any, amb Mayoral, curiosament, al darrer número de la llista socialista i, Joan Martí Torres i Anna Maria Palé als primers llocs, com a destacats membres de la candidatura socialista de Ballús. 


Per la seva banda, en aquest acte inaugural, la responsable de l'Arxiu d'Imatges, Carme Pérez, hi ha explicat l'objectiu d'aquesta mostra i, la selecció de fotos exposada, a la planta baixa de l'Ajuntament fins al 2 d'agost. En aquesta ocasió, documentació diversa dels fons de l'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr) -a més d'imatges, les candidatures i propaganda de les eleccions locals de fa 40 anys-, que, avui, n'esdevé testimoni fonamental per reviure el batec d'aquella ciutat: El Granollers de 1979.

Les fotos exposades són de Pere Cornellas, Pere Espaulella, Esteve Gironella i Jaume Oller, a més d'autors desconeguts i, els documents, mostrats a la pantalla de l’exposició, de l'Hemeroteca Municipal.

 

Participació