eleccions municipals 2019

Mònica Ribell: «Arribem per canviar la forma de fer política a Granollers»

La candidata de Primàries Granollers repassa el programa electoral per les eleccions d'aquest diumenge

per Jaume Ventura, 24 de maig de 2019 a les 18:28 |
La candidata de Primàries Granollers, Mònica Ribell | Jaume Ventura
Mònica Ribell és la candidata de Primàries Granollers de cara a les eleccions de diumenge. En aquesta entrevista repassa el programa electoral amb què es presenten.

-Al programa diuen a la gent que, si volen que les coses passin, han de sortir de la zona de comfort. Per què es presenten?


-El projecte de Primàries neix per dos motius. Primer, perquè Catalunya ha arribat al final d'un embut. La gent i els partits ens van portar fins a l'1 d'octubre, però en no poder executar-se el que es va decidir Catalunya ha quedat encallada. Pensem que, davant la força que té l'estat espanyol, o canviem la forma de fer els partits o anem tots junts. Una de les formes de regenerar, a nivell municipal, és escollir persones que configurin les llistes de forma participativa. I fer que els ciutadans participin en les grans decisions, ja sigui amb molta participació o referèndums. A parlar, a tenir en compte les entitats i associacions...

-Com farien que la gent s'impliqui?

-Descentralitzant l'ajuntament als barris i utilitzar les associacions de veïns establertes per fer de focus d'informació de l'ajuntament. I també descentralitzant l'administració.

-En quin sentit?


-Una de les propostes que fem, i que s'ha impulsat des d'Osona, és estudiar que cada persona pogués tenir un gestor propi. Ara, si has de fer un tràmit del cementiri, has d'anar a una oficina; si és de mobilitat, a una altra; de dependència, a una altra. Això són hores, cues i desplaçaments. En canvi, amb aquest sistema podries tramitar tot el que un ciutadà necessita des d'un sol punt. Això es podria fer als barris.

-Al seu programa parlen de tres eixos.

-Sí, va ser idea del número 2 de la llista, en Joan Ricart. Va plantejar el programa així: en una ciutat els habitants necessiten serveis, les coses que hem de pensar per la gent; però la ciutat necessita ciutadans per funcionar i una estructura, mobilitat, habitatge... el tercer punt és la República: una república sense ciutadans no pot funcionar. 

-També demanen tenir "serveis sanitaris a l'alçada".

-Històricament, el Vallès Oriental té un dèficit de llits hospitalaris, no sé ben bé per què. El Vallès Occidental té uns 4 llits per cada mil habitants; el Barcelonès, uns 3; Osona, 22; El Tarragonès, 55. I el Vallès Oriental? 0,1! Per molt bé que gestionéssim l'hospital, tenim un dèficit estuctural. L'Ajuntament no pot crear hospitals, però si que pot empènyer, insistir cada dia de l'any, a qui mana i a qui té diners. I valorar si cal fer un consorci dels tres hospitals de la comarca i no permetre que la patologia complicada es derivi a Barcelona.

-I com veuen el tema de la mobilitat i la Ronda Sud?

-Proposem que primer s'ha d'aconseguir el trasllat de l'estació de mercaderies cap al sud. S'ha de prohibir el trànsit de mercaderies perilloses per la ronda. I fer una variant que uneixi l'autopista. També intentar despenalitzar el trànsit amb el peatge. I, finalment, fer de la ronda un espai més verd i menys congesionat. Soterrar la ronda val moltíssims diners i no resoldria el problema de trànsit. Relacionat amb això, pensem en temes educatius.

-Digui.

-La ciutat hauria d'intentar impulsar estudis mediambientals. Som una ciutat contaminada, però podríem destacar per la proximitat al Montseny. Ah, i en estudis d'infermeria, que ja havíem tingut i vem perdre.

-I l'aposta pels temes de motor?

-No ho veiem malament si es fa respectant el medi ambient, si es localitza en un punt i, alhora, es fa el que li deia abans. S'ha d'apostar per empreses tecnològiques, el petit comerç i empreses de coneixement. I en la contractació de grans empreses hi ha d'haver un plus de la gent que fa més de cinc anys que estan empadronats a la ciutat. 

-Com valoren el tancament de comerços històrics?

-A mi no m'agrada, però hi ha la lògica del mercat. L'Ajuntament podria incentivar la compra de proximitat amb les seves taxes. Si ho fa tot gent d'aquí, hi hauria d'haver deduccions, per exemple. S'hauria d'estudiar.

-Parlen de l'ampliació de l'illa de vianants.

-Si, i a la plaça de Sant Miquel i la del Lledoner, que el centre creixi i les zones d'aparcament estiguin més enllà d'aquestes places.

-Parli'm de l'àmbit de l'habitatge.

-Creiem que els lloguers són cars. Proposem fer un consorci habitatge, augmentar el parc d'habitatges lloguer i que la Generalitat cedeixi la gestió. Que els propietaris de pisos tancats puguin tenir un mecanisme de cessió temporal, o que a canvi que els posin a lloguer l'Ajuntament pugui ajudar a la rehabilitacio. Tot plegat per evitar que hi hagi pisos tancats.

-Falta habitatge social?

-Nosaltres trobem a faltar lloguer assequible, perquè el futur és el lloguer. Volem impulsar habitatge per a la gent gran, el que es diu cohabitatge. És un sistema que compta amb participació municipal i privada i que acaben sent habitatges amb serveis compartits, en comunitat. 

-I com veu la neteja i la recolldia d'escombraries?

-D'aquí a uns anys hi haurà l'obligatorietat de la recollida selectiva, i la gent no està informada. Cal una gran campanya d'informació barri per barri.

-Falta educació de la gent per la neteja?

-No s'ha de defallir. Nosaltres faríem una recollida progressiva selectiva. Per exemple: començar amb els envasos, i anar afegint conceptes. La gent viu en habitatges petits, això també cal tenir-ho en compte. 

-La presència de Primàries resta vots independentistes?

-El vot sobrianista i independentista ja està dispers quan es presenten vàries forces. Que
vingui una quarta no és important. L'important seria anar tots en una sola. El nostre vot té unes connotacions diferents a les de Junts, ERC o la CUP, és un vot a una llista completament transversal amb gent que ha estat a tot el ventall. Gent que s'uneix per canviar la forma de fer política que es fa a Granollers. L'ideal, però, hagués estat una única candidatura.

-Què ha passat?

-Ho vem proposar, però als partits els hi va semblar que no. Però tirem endavant. Si hi hagués hagut una llista única ens retiràvem.

-Què es pot fer des de ciutats per implementar la República catalana?

-Si estem a l'ajuntament el nostre vot serà per un alcalde sobiranista, el que hagi tingut més vots. També volem l'entrada a l'Associació de Municipis per la Independència, que els impostos del consistori s'ingressin a l'Agència Tributària Catalana i prioritzar la contractació pública d'empreses que siguin de proximitat i que aportin un plus a Catalunya.

-Està a favor dels llaços grocs?

-Estem a favor de la libertat d'expressió els 365 dies de l'any. La repressió no descansa. S'ha de desobeir de forma intel·ligent, i sabent que guanyaràs.

-Com es fa això?
-S'ha de valorar cada cas. Però que la gent s'ofengui que hi ha llaços penjats és que té la pell molt fina. Les desigualtats, no respectar els resultats d'unes eleccions, això sí que ofèn.  A mi, per exemple, no m'ofèn que hi hagi una bandera espanyola molt gran a Capitania.

 

Participació