ENTREVISTA DELS LECTORS

«Organitzar-se i mobilitzar-se, quan s'està contra el poder establert, és l'única manera de fer-se escoltar»

La candidata de la CUP a Granollers, Raquel Poveda, respon les preguntes dels lectors de NacióGranollers

per Jaume Ventura, 24 de maig de 2019 a les 14:03 |
La candidata de la CUP a Granollers, Raquel Poveda | Jaume Ventura
La candidata de la CUP a Granollers a les eleccions d'aquest diumenge, Raquel Poveda, respon les preguntes dels lectors de NacióGranollers.

-Creu que els carrers de Granollers estan prou nets? Relacionat amb això: com es poden evitar les imatges de grans quantitats de mobles i trastos llençats al carrer?


-Fa anys que apostem pel model de recollida porta a porta. Treure els contenidors dels carrers acabarà amb les pudors i amb els trastos que es dipositen al seu costat. Cal promoure més la deixalleria i el servei de recollida de mobles i trastos vells.

- Com creu que es pot resoldre la contaminació generada pel trànsit a la Ronda Sud?

-Prohibint la circulació de vehicles pesants de pas, alliberant el peatge de l'AP-7 per aquelles que l'utilitzin per connectar el sud i nord de Barcelona, com es fa entre Girona Sud i Girona Nord o entre Torredembarra i Salou (ronda de Tarragona) i sobretot impedint nous creixements i el desplegament d'infraestructures innecessàries al sud de la ciutat, com l'ampliació del Circuit i de la seva activitat, amb una nova pista, un circuit 4x4, un parc temàtic i un nou centre comercial, o l'estadi de futbol a Palou, ja que si aquests projectes s'acaben realitzant la mobilitat en vehicle privat al sud de la ciutat encara serà un problema més gran.

-Està d'acord amb què els veïns de la Ronda Sud tallin la via per les seves reclamacions?


-Només faltaria. En una societat com la nostra organitzar-se i mobilitzar-se, quan s'està contra el poder establert, és l'única manera de fer-se escoltar. Les reivindicacions i reclamacions del veïnat del sud de la ciutat han posat damunt la taula un problema de salut pública molt important, un problema de contaminació que costa moltes vides cada any. Ara el que és urgent és que Ajuntament, Generalitat i Estat hi posin solucions; un cop solucionat el problema el veïnat podrà deixar de manifestar-se.

-Quines mesures contemplen pel que fa a la mobilitat a la ciutat?

-Entre d'altres propostes proposem establir una xarxa pedalable que connecti tots els barris i equipaments, estacions de transport i els municipis veïns. Restringir totalment la circulació de vehicles pesants a la ronda Sud. Establir Àrees d'Emissions Zero entorn de les escoles i l'Hospital General de Granollers. Aturar les infraestructures viàries planificades a la ciutat i el seu entorn i destinar les inversions previstes a la millora del transport públic col·lectiu. Impulsar la connexió ferroviària de Granollers amb Sabadell i Mataró.
 
-Es pot evitar que segueixin tancant comerços històrics de la ciutat? 

-Mentre sigui el mercat qui imposa el preu del lloguer i no tinguem la capacitat de regular els preus dels lloguers aquest és un assumpte més que complicat. Cal acabar amb l'especulació immobiliària, i aquest és un assumpte que ara per ara està en mans d'unes institucions que es pleguen als interessos del sector immobiliari i de la banca. 

-L'estació de mercaderies desapareixerà algun dia?

-Dependrà de la nostra capacitat de reivindicació i de la mobilització de la ciutat. L'estació de mercaderies, perilloses hauríem d'afegir, és propietat d'ADIF, del Ministerio de Fomento, i som conscients que no bellugarà un dit fins que els terrenys es revaloritzin i pugui especular amb la seva transacció. Per això insistim que només aconseguirem que es desmantelli aquest perill quan es mobilitzi la gent de la ciutat reclamant-ho i l'Ajuntament ho reclami amb força davant de l'Estat.

-Què li sembla la reforma del carrer Girona? 

-Un nyap. No entenem per quin motiu s'ha fet en 2 trams i el carril bici no té continuïtat. Pensem que la intervenció s'hauria d'haver fet prioritzant bicis i vianants davant del vehicle privat.

-Està a favor que hi hagi llaços grocs als edificis públics? I als carrers?

-Estem a favor de la llibertat d'expressió i de la llibertat de les preses i presos polítics i del retorn de les exiliades i exiliats. També estem a favor que la gent s'organitzi i faci públiques les seves reivindicacions i que les institucions els facin costat. Així que a més d'estar a favor que hi hagi llaços grocs, també pensem que cal que els carrers siguin espais de reivindicació social i nacional.   

-Creu que hauria de consultar-se a la ciutadania sobre alguns projectes o decisions importants del consistori? Posi'm algun exemple, siusplau.

-Els pressupostos són la decisió més important que pren l'Ajuntament cada any. Nosaltres estem a favor que siguin cada cop més participatius. També caldria definir les prioritats estratègiques a travès de processos consultius i participatius. Per no allargar-nos més del compte, afegir que considerem que els consells municipals haurien de ser més participatius i vinculants. La participació és un dels puntals del nostre programa pel que si aquest és un punt clau per a vosaltres us convidem a llegir-lo a fons.

-Quin és el principal repte que pensa vostè que afronta Granollers a mig termini?

-El problema de l'habitatge és un dels principals reptes, al costat de l'elevada contaminació atmosfèrica i de greus problemes en la mobilitat. La destrucció de llocs de treball en el sector industrial i la precarització del treball en general també provoca un creixement de la pobresa i de l'exclusió a la ciutat, amb unes conseqüències socials que és urgent abordar.

 

Participació