entrevista dels lectors

«Estic a favor de la llibertat d'expressió, sempre amb ple respecte a tothom»

El candidat del PSC, Josep Mayoral, respon les preguntes dels lectors de NacióGranollers

per Jaume Ventura Busquets, 19 de maig de 2019 a les 21:00 |
Josep Mayoral, durant una entrevista a VOTV | VOTV
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El candidat del PSC de Granollers a les eleccions municipals, Josep Mayoral, respon a les preguntes fetes pels lectors de NacióGranollers.

-Creu que els carrers de Granollers estan prou nets? Relacionat amb això: com es poden evitar les imatges de grans quantitats de mobles i trastos llençats al carrer?


-En els darrers anys hem incrementat els recursos que la ciutat destina a la recollida dels residus i a la neteja viària. Hem posat en marxa nous serveis i renovats els contenidors de recollida del rebuig i de la matèria orgànica, renovació que en els propers mesos es començarà a estendre a la resta de contenidors de selectiva. Creiem que amb els nous mitjans que hem posat en funcionament la ciutat està més neta, com així ho constata la disminució de les incidències detectades per la inspecció municipal i aquelles que arriben des dels propis veïns i veïnes. Amb tot, el nostre compromís és el d’anar implantant noves mesures que ens portin a una ciutat cada vegada més neta. L’acció del govern municipal ha d’anar acompanyada de l’adopció de bones pràctiques i d’un comportament cívic per part de la ciutadania. Un bon exemple és el de la gran quantitat de mobles i trastos que es deixen al carrer. S'ha incrementat fa mesos el nombre de serveis realitzats amb el camió de recollida de voluminosos, s’han fet més campanyes d'informació i sensibilització ciutadana i, per últim, s’haurà d’intensificar l’acció de la Policia Local per identificar persones que realitzin accions incíviques amb l’abandó de mobles de manera indiscriminada sense fer ús del telèfon que els serveis municipals posen a disposició del ciutadà per a una retirada acordada.
 

-Com creu que es pot resoldre la contaminació generada pel trànsit a la Ronda Sud?

-Durant els mesos d’octubre i novembre de 2018 es va instal·lar a la Ronda Sud la unitat mòbil de control de la qualitat de l’aire de la Generalitat. La unitat mòbil va prendre mostra de tots els contaminants atmosfèrics que actualment s’analitzen i cap d’ells va superar els límits fixats per la legislació europea. Pel que fa als nivells d’ozó, diòxid de nitrogen i partícules PM10 les dades de la unitat mòbil no diferien de les que pren la unitat fixa situada al Palau d’Esports. Des de 2015 l’estació de Granollers no supera els límits anuals establerts per la normativa que regula la qualitat de l’aire en PM10 i, des de 2013, en diòxid de nitrogen. Es considera el trànsit associat als combustibles fòssils com el focus principal de la contaminació atmosfèrica i una de les causes del canvi climàtic. Una contaminació que afecta la salut de les persones i que ha de ser abordat des d’una òptica de país, i també des de l’àmbit local. Cal transitar de manera urgent cap un nou model energètic i de mobilitat que es basi en les energies netes i renovables. Sobre la intensitat de trànsit que circula pel tram central de la Ronda Sud, calculada en 24.600 vehicles en els dies laborables segons l’estudi de caracterització del trànsit fet recentment per la Generalitat, entenem que l’aixecament dels peatges de les autopistes a mesura que finalitzin les concessions actuals -el de la Roca, al setembre de 2021- hauria de comportar que gran part del 30% dels vehicles que circulen per la Ronda i que l’utilitzen per evitar el peatge hi deixin de passar. Estudiarem amb el titular de la infraestructura viària, la Generalitat de Catalunya, implantar mesures que evitin el pas de vehicles d’alt tonatge pel tram central de la Ronda Sud, un cop aconseguit la prohibició del pas de camions que transporten mercaderies perilloses.

 
-Està d'acord amb què els veïns de la Ronda Sud tallin la via per les seves reclamacions?

-Ens hem expressat clarament en aquest sentit. S’ha de garantir el dret a la llibertat d’expressió com també el dret de les persones a la mobilitat.
 
-Es pot evitar que segueixin tancant comerços històrics de la ciutat?

-Seguirem estant al costat del comerç tradicional. La raó principal del tancament de comerços històrics és que són negocis familiars i no han resolt la successió dins l'entorn familiar en el moment de la jubilació, i si volen posar en venda el negoci o no troben comprador, l’única decisió possible de l'empresari o empresària és tancar el negoci. L'altra raó per la qual tanquen els comerços històrics (i no històrics) és perquè poden haver perdut competitivitat davant la competència. L'equip de govern del PSC ha desplegat actuacions en els darrers anys orientades a minimitzar tots aquests diferents motiu de tancament, com ara: el programa de suport als propietaris que posin a la venda la seva empresa, Reempresa, per ajudar a trobar compradors emprenedors; mitjançant la convocatòria anual de subvenció als emprenedors que vulguin comprar una empresa que vol tancar o a col·laboració amb Pimec per fer difusió del programa Protocol Familiar, per dissenyar la successió del negoci família; la promoció del comerç històric de Granollers, com a factor de singularitat del nostre model de ciutat comercial; i la programació d'accions de formació per millorar la competitivitat de les botigues, sobre tot en la incorporació de les TIC al comerç. Per al proper mandat 2019-2023 volem continuar acompanyant a totes les persones emprenedores de Granollers que vulguin obrir una botiga, mitjançant un assessorament individualitzat durant el procés de confecció del pla inicial de negoci. Continuarem també convocant subvencions per ajudar a les persones emprenedores a posar en funcionament noves activitats econòmiques. Així mateix, acompanyarem l'obertura d'establiments comercials a les zones de la ciutat que tenen una oferta comercial més desequilibrada i un major nivell de locals buits, donant preferència (més punts) a aquelles botigues de comerç tradicional i de barri que reuneixin aquestes condicions.

-L'estació de mercaderies desapareixerà algun dia?

-Sí, el trasllat de l’estació de mercaderies està prevista en els plans d’infraestructures ferroviàries del país. Està previst que sigui traslladada a la Llagosta per connectar-se a la xarxa ferroviària amb via d’ample europeu.
 
-Què li sembla la reforma del carrer Girona?

-El carrer Girona va ser pensat quan es va urbanitzar als anys setanta més com un vial pel trànsit de vehicles que pels vianants i les persones que hi viuen. Els objectius de la remodelació del tram nord han estat la renovació dels serveis del subsòl, el soterrament de línies aèries, la millora de l’accessibilitat de les persones que es desplacen a peu amb l’eixamplament de les voreres, la instal·lació de semàfors per donar més seguretat al vianant a l’hora de creuar i els passos de vianants elevats a les cruïlles. També s’ha guanyat un nou espai públic de 1.200 m² a la plaça del Magraner, s’ha instal·lat més i nou mobiliari urbà que convida a l’estada, s’ha renovat l’enllumenat públic amb tecnologia led, s’han renovat i plantat més arbres i s’ha incorporat un carril bici segregat al llarg del carrer. Aquestes reformes s’han fet sense perdre en cap cas el paper que en la mobilitat en vehicle de la ciutat juga el carrer Girona. Aquesta actuació ha estat la continuació del tram del carrer Girona, entre els carrers Agustí Viñamata i Francesc Ribas, que es va renovar en el mandat passat. Estem satisfets de l’actuació duta a terme perquè suposa una millora de l’espai públic, un actiu per a l’activitat econòmica i comercial del carrer i una millora en la qualitat de vida de les persones que viuen al nord de la ciutat.  
 
-Està a favor que hi hagi llaços grocs als edificis públics? I als carrers?

-Estic a favor de la llibertat d’expressió, sempre amb ple respecte a tothom
 
-Creu que hauria de consultar-se a la ciutadania sobre alguns projectes o decisions importants del consistori? Posi'm algun exemple, siusplau.

-En el darrer mandat hem obert un procés en què la ciutadania ha pogut participar activament, com per exemple en els pressupostos participatius. Projecte de pressupostos participatius que consolidarem, millorarem i obrirem nous processos participatius en la mateixa línia en d’altres temes estratègics i importants per a la ciutat. En les reformes urbanístiques i de l'espai públic sempre comptem amb la implicació dels veïns, a través de les comissions veïnals de seguiment de les obres. En el proper mandat, per exemple, impulsarem les comissions de les obres de l’avinguda Sant Esteve, de les rampes mecàniques del carrer Carles Riba o del carrer del Sol i Unió, entre altres. Farem un nou projecte de transformació de l’espai públic amb la implicació de l’alumnat d’una escola de Granollers, a través del programa Fem un jardí. Durant aquest mandat el Consell de Ciutat també ha estat un espai de consulta i de debat. Consultes com la reforma de la plaça Barangé o la plaça Sant Miquel, poden ser interessants. Així mateix, com a temes més concrets,  obrim la participació ciutadana en decisions sobre la programació de la Festa Major o el Teatre Auditori.
 
-Quin és el principal repte que pensa vostè que afronta Granollers a mig termini?

-Una ciutat en la qual ningú quedi enrere. Mentre hi hagi gent que passi dificultats, aquesta serà la nostra prioritat. Volem una ciutat activa socialment i econòmica, solidària, que faci de l’educació i el civisme el seu millor argument.
 
-M'agradaria saber si pot comprometre's a mantenir-se al càrrec durant els 4 anys del mandat.

-Mentre tingui prou força, prou suports i projectes que m’il·lusionin aquí estaré. No em poso límits.
 

 

Participació