eleccions municipals 2019

«Els edificis públics són de tots i ens representen a tots, no només a una part de la ciutadania»

El candidat de Ciutadans a les eleccions municipals respon a les preguntes fetes pels lectors de NacióGranollers

per Jaume Ventura, 16 de maig de 2019 a les 19:03 |
Enric Meseguer, alcaldable de Ciutadans a Granollers | Jaume Ventura
El candidat de Ciutadans a Granollers a les eleccions municipals, Enric Messeguer, respon a les preguntes fetes pels lectors de NacióGranollers. Temes com la Ronda Sud, el comerç local, la mobilitat, la participació ciutadana o els llaços grocs formen part de les inquietuds de la ciutadania.

-Creu que els carrers de Granollers estan prou nets? Relacionat amb això: com es poden evitar les imatges de grans quantitats de mobles i trastos llençats al carrer?

-Molts veïns ens transmeten que els carrers de la nostra ciutat no són prou nets i alhora som tots i cadascun dels veïns qui en som responsables. Si hi ha trastos i mobles als voltants dels contenidors a diari hem de pensar que s’ha imposat una manera de fer que accepta aquest comportament i, per tant, hem d’analitzar per què no estan funcionant els sistemes establerts de recollida tal i com els tenim estructurats ara mateix. Un servei que no funciona s’ha de replantejar i redefinir perquè sigui convenient per l’usuari i perquè els mateixos veïns cooperin en la seva utilització prioritària. Al capdavall, els ciutadans volem carrers nets i serveis de neteja eficients, hi ha molt per millorar. És un tema prioritari dins les propostes de Ciutadans per a Granollers, no oblidem que la neteja és una de les depeses principals del consistori.

-Com creu que es pot resoldre la contaminació generada pel trànsit a la Ronda Sud?
-Aquesta via és una artèria principal no només d’accés a la ciutat, sinó de pas pels vehicles que prenen aquest itinerari per estalviar-se el peatge de l’AP-7. S’acaba d’implementar la restricció al pas de camions de mercaderies perilloses i falta veure com es controlarà que es respecti aquesta mesura a la pràctica, amb la deguda vigilància i sanció dels infractors. Ajudaria molt si s’eliminés el peatge, com s’ha demanat repetidament, tot i que som conscients que s’ha d’esperar a la fi de la concessió. Però la contaminació, tot i que es concentra en aquest punt, és un problema a nivell de ciutat que mereix molta més atenció i control. És necessari que el ciutadà sigui informat dels nivells de pol·lució i que col·lectivament prenem decisions responsables respecte a la nostra mobilitat. Cal un estudi dels volums i característiques dels desplaçaments, de la mà d’una racionalització i potenciació del transport públic. Cal saber com i per què ens movem i quins seran els reptes de futur per reduir significativament la pol·lució a tot Granollers i a la Ronda Sud en concret.

-Està d’acord amb què els veïns de la Ronda Sud tallin la via per les seves reclamacions?

-Els veïns, quan senten que les autoritats no els escolten, prenen les accions que consideren que són necessàries per reivindicar els seu drets. És un inconvenient per la resta, però al capdavall, la contaminació la patim tots i reduir-la hauria de ser una prioritat compartida per tota la població i tots els grups polítics.

-Es pot evitar que segueixin tancant comerços històrics de la ciutat?
-Des del grup municipal de Ciutadans entenem com a essencial que el teixit econòmic de la
ciutat es reforci dia a dia, construint un entramat d’activitats fort i divers. És un drama veure tancar comerços històrics, però també ho és veure comerços que obren avui i no duren ni l’any, i barris amb tot de locals comercials tancats o que mai han aconseguit atreure activitat. La creació de treball estable i de qualitat és la pedra angular de les nostres propostes per Granollers, no només al sector del comerç, sinó potenciant l’atracció d’empreses i la capitalitat de comarca. Per suposat, ens hem de preguntar per què es perden negocis amb tradició i plantejar-nos objectius ambiciosos i mesures efectives que portin a Granollers a reduir dràsticament el nombre de persones a l’atur.

-L’estació de mercaderies desapareixerà algun dia?
-Respecte a l’estació de mercaderies perilloses, seguim d’aprop els plans de trasllat cap a la nova localització planejada a La Llagosta, on no estaria dins del nucli urbà, però amb les inversions d’ADIF ralentitzades i l’actual clima d’incertesa, es va pospossant la data de solució d’aquesta greu amenaça a la seguretat. Convivim amb un perill que no podem obviar i ens cal posar data a la relocalització de l’estació, quant abans millor.

-Què li sembla la reforma del carrer Girona?
-El carrer Girona és un eix principal de la ciutat i la reforma s’ha allargat tant que semblava que no s’acabava mai. Ara en podem reconèixer els beneficis, però s’ha anat reformant a trossos sense una mínima continuïtat; tens carril bici a un tram i no al següent i un criteri estètic apedaçat que no afavoreix la consecució d’una ciutat agradable i urbanísticament coherent.

-Està a favor que hi hagi llaços grocs als edificis públics? I als carrers?
-Hauríem de diferenciar entre els símbols que cada persona llueix a la seva indumentària i a casa seva i el que comporta que es permeti que es posin als espais i edificis públics, que ens pertanyen a tots. A més de contravenir les ordenances municipals i contaminar amb plàstic l’entorn urbà, els llaços grocs inclouen un missatge polític de part que no compartim un bon nombre de ciutadans, que ens abstenim d’imposar les nostres opinions a la resta i respectem la integritat dels espais públics. La permissivitat del govern socialista de Granollers ha ofès a molts veïns i equival a dir que qualsevol pot imposar les seves idees als espais públics, la neutralitat dels quals s’hauria de preservar. Els edificis públics són de tots i ens representen a tots, no només a una part de la ciutadania.

-Creu que hauria de consultar-se a la ciutadania sobre alguns projectes o decisions importants del consistori? Posi’m algun exemple, siusplau.
-La participació ciutadana és molt important i es manifesta de moltes formes. Als darrers anys s’han implantat fórmules de participació com els Pressupostos participatius, amb bona acollida. Tanmateix, s’ha de fer un seguiment de la implementació dels projectes aprovats, n’hi han que porten mesos i anys aprovats i al calaix, com per exemple els aparcaments segurs per bicicletes, entre molts d’altres. També s’ha de tenir cura; aquestes formes voluntàries de participació i votació mobilitzen als sectors més implicats i proactius, que solen coincidir amb els més implicats a la vida cultural i associativa de la ciutat. Aquest sector de població no sempre representa l’interès d’altres grups i és important seguir parant l’orella a interlocutors que prenen el pols a cada barri i cada veïnat de la nostra ciutat. La participació directa i indirecta són complementàries i necessàries, per això Ciutadans no surt ara al carrer perquè som a prop d’eleccions, sinó que hi hem sigut tota la legislatura, escoltant i buscant solucions.

-Quin és el principal repte que pensa vostè que afronta Granollers a mig termini?
Hi han molts de reptes i tots igualment cabdals, el gran obstacle és l’enquistament de la confrontació, de l’excusa constant entre nivells de govern i administració, de l’estira i arronsa que ens fa tambalejar i ens impedeix tirar endavant. A nivell de ciutat, totes les formacions polítiques tenim en comú que estimem Granollers i volem un futur estable, pròsper i socialment just per als nostres fills, seria bo respectar les diferències ideològiques i saber arribar a acords que ens permetin tirar endavant. Dit això, Ciutadans aposta per assegurar les oportunitats laborals, la feina estable, la qualitat dels serveis públics i el desenvolupament sostenible.
-Quin motiu els ha portat a incloure la Mare d’Albert Rivera a la llista?
Més enllà de ser mare d’Albert, cadascuna de les persones que integren la nostra candidatura a l’Ajuntament de Granollers són ciutadans amb pes específic i vàlua personal. Els convidem a conèixer els professionals, emprenedors, homes i dones independents, dialogants i profundament compromesos amb la ciutat que posen la seva experiència i talent al servei de Granollers, superant l’assenyalament i la intimidació que molts d’ells han estat patint.
 

 

Participació