fotografia

El Museu de Granollers exposa un centenar de fotografies d'Agustí Centelles

Les 110 fotografies d’aquesta exposició corresponen a les dues primeres etapes de la trajectòria del fotògraf

per Redacció, 16 de maig de 2019 a les 18:27 |
Una de les fotografies que es poden veure a l'exposició | Agustí Centelles
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Sala d’Exposicions Temporals i Espai obert del Museu de Granollers inaugura aquest dijous l’exposició Agustí Centelles. Una crònica fotogràfica. Anys 30 que es podrà visitar fins al 26 de juny. La mostra, produïda per la Fundació Vila Casas i comissariada pel crític i historiador de l’art Daniel Giralt-Miracle, aplega més d’un centenar de fotografies fetes per Agustí Centelles abans i durant la Guerra Civil espanyola i que varen ser recuperades el 1976, fotografies que varen marcar la seva carrera i que van influir de manera directa en el món del fotoperiodisme.

Centelles havia estat nomenat cap de la Unitat de Serveis Fotogràfics de l’Exèrcit de l’Est en el front d’Aragó, així com també es va fer càrrec del gabinet fotogràfic del departament especial d’informació de l’estat. D'aquesta manera, segons explica el museu granollerí, "no només va testimoniar aquells terribles episodis de la guerra, sinó que ho va fer des de dins, participant-hi activament en les diferents escenes de les instantànies, com és l’exemple de Bombardeig de Lleida, que sacseja les emocions de qui la contempla".


Les 110 fotografies d’aquesta exposició corresponen a les dues primeres etapes de la trajectòria de Centelles i, en l’actualitat, pertanyen a la col·lecció de còpies d’autor que la Fundació Vila Casas va comprar als descendents Centelles l’any 2010 i que estan custodiades per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. La mostra s’estructura en sis àmbits expositius —República, 1931-1936; 19 de juliol i l’inici de la Guerra Civil; El front, Retrats del front; Rereguarda i El camp de concentració de Bram—, i suposa una memòria visual completa del que van ser els anys 30 al nostre país.

 

Participació