entrevista dels lectors

«El trànsit a la Ronda Sud ha de reduir-se de forma severa»

La candidata de Granollers En Comú-En Comú Guanyem, Araceli Orellana, respon les preguntes fetes pels lectors de NacióGranollers

per Jaume Ventura Busquets, 2 de maig de 2019 a les 21:42 |
Araceli Orellana, candidata | Granollers en Comú
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Dies enrere el diari NacióGranollers va publicar la notícia Candidat, tinc una pregunta per a vostè. La intenció era que els lectors del diari fessin preguntes als diferents candidats i candidates que es presenten el pròxim 26-M a les eleccions municipals de Granollers. En tot aquest temps, ens han arribat algunes qüestions que els veïns i veïnes han considerat d'interès per preguntar als o a les alcaldables. Nosaltres hem fet de corretja transmissora i els les hem traslladat i aquestes són les respostes.


-Creu que els carrers de Granollers estan prou nets?

-No, cada cop estan més bruts, malauradament.  L'equip de govern ho ha reconegut.
 

-Relacionat amb això: com es poden evitar les imatges de grans quantitats de mobles i trastos llençats al carrer?
-Dues idees: intensificar la campanya per tal que tothom avisi quan treu grans voluminosos o, preferiblement, que cadascú els porti a les deixalleries i incrementar la freqüència de recollida a la via pública de les andròmines  


-Com creu que es pot resoldre la contaminació generada pel trànsit a la  Ronda Sud?
-El trànsit ha de reduir-se de forma severa. El carrils sense peatge a les autopistes ajudaran, hem de lluitar-hi. El soterrament també serà una gran mesura de pacificació d'aquell sector.  

-Està d'acord amb què els veïns de la Ronda Sud tallin la via per les  seves reclamacions?
-Sí. Jo mateixa formo part de la plataforma que està mobilitzada per a aconseguir la pacificació de la Ronda Sud i el futur soterrament. Potser crea alguna molèstia, tallar el trànsit, ho sabem, però de la mateixa manera que en el món laboral de vegades cal arribar a la vaga per a assolir millores a les condicions de feina, en els moviments veïnals de vegades cal prendre accions contundents de denúncia i de movilització, com ha estat el cas. Quan s'hagin resolt els problemes de la Ronda Sud li donarem tot el valor a aquesta mobilització del barri.

-Es pot evitar que segueixin tancant comerços històrics de la ciutat?
-Seria desitjable que es mantinguessin. Des de l'adminsitració local s'ha de mirar de fomentar que això passi, que les botigues més emblemàtiques no tanquin o que reobrin. Hem d'estudiar si amb algun ajut específic, per exemple al traspàs entre particulars,  aconseguim que aquesta qüestió es recondueixi. En una ciutat que es vanta de ser eminentment comercial aquest aspecte d'ha de mimar. Intentarem aportar una solució, algunes propistes de millora.
 
-L'estació de mercaderies desapareixerà algun dia?
-És vital que sigui traslladada, que se soterrin les vies i que es generi un nou espai urbanístic en aquell entorn. La vella reivindicació de Granollers (si no unànime, quasi) s'ha de fer realitat, no es pot quedar en un somni, que un dia va exposar el meu grup polític, quan encara no era una mesura que fos ben captada. Avui si que genera consens: treballem-la. Exigim a l'estat els projectes d'obres.

-Què li sembla la reforma del carrer Girona?
-A primera vista sembla una bona obra. Ha durat molt, però ha acabat bé. Jo no condueixo i no sé captar si per a assumptes com la circuació vial o l'aparcament tot ha quedat ben resolt.  De la mateixa manera que el projete va recollir  suggeriments de veïns, ara s'ha de recollir si hi ha alguna queixa i si es pot millorar algun aspecte. Ens hem d'acostumar als sistemes d'avaluació i de rendició de comptes que, de vegades, es queden en mers enunciats.

-Està a favor que hi hagi llaços grocs als edificis públics? I als carrers?
-Volem que no hi hagi d'haver aquests llaços enlloc, però no perquè facin nosa, sino perquè significaria, feliçment, que no hi hauria cap política ni cap polític a la presó per uns motius que creiem que no són fets delictius. Tots els actes que abonin el dret a decidir el futur polítc de Catalunya en un clima de serenor i de pau seran benvinguts per Catalunya en Comú.
 
-Creu que hauria de consultar-se a la ciutadania sobre alguns projectes  o decisions importants del consistori? Posi'm algun exemple, siusplau.
-Efectivament, creiem de forma seriosa i decidida en la participació ciutadana i en totes els fórmules de democràcia més directa que representativa. Un dels projectes a consultar amb molta energia serà el destí dels espais que es generin amb el futur soterrament del ferrocarril. Però és un exemple. La regidoria de cada matèria hauria de preveure i planificar els mecanimsmes de participació ciutadana més adients per als seus projectes, els seus serveis i les seves actuacions. Totes les regidories haurien de ser participatives i no quedar-se en una regidoria específica i que les altres no en facin ni se'n plategin, de participació.
 
-Quin és el principal repte que pensa vostè que afronta Granollers a mig termini?
-En general les ciutats de la nostra mida tenen molta feina fer per pal·liar l'emergència habitacional, ja que tenen el mateix problema que les grans ciutats, però menys recursos. Cal  garantir de forma efectiva el dret a l'habitatge. Si bé de forma coordinada amb la Generalitat de Catalunya o no ens en sortirem. Cal reservar pisos per a lloguers socials.
 
-Com és que no ha fructificat una llista conjunta amb Podem? Creu que 
els beneficia anar per separat?

-Creiem que no ens beneficia i per això Granollers en Comú preferia vivament la coalició a les llistes separades. Ens reconeixíem, mútuament, finalment, en una situció de fifty-fifty i era dificil decidir quin dels dos caps de llista encapçalaria la coalició. El 9 d'abril vaig comunicar la meva disposició a renunciar a ser la cap de llista de la coalició i cedir el lloc a Podem. El cercle de Podem va fer llavors una consulta interna i van decidir que no, al·legant que era fora de termini, cosa que no entenem ja que el termini verdader de tancar llistes era del 17 al 22 i en una votació feta el dia 10 encara hi havia temps, pensem nosaltres. Com que som al mateix espai polític a escala catalana, espanyola i europea, creiem que després del 26 de maig a Granollers caldrà formular com treballar de forma unitària. Veurem.

 

 

Participació