entrevista

Dani Julià, president de la Fundació Reir: «No volem oferir caritat, sinó capacitar»

L'entitat busca la inclusió social de col·lectius de risc

per Jaume Ventura Busquets, 20 de març de 2019 a les 09:07 |
Dani Julià, de la Fundació REIR | Jaume Ventura
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de març de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Recursos Educatius per la Infància en Risc, més conegut com a REIR, ha creat la Fundació amb el mateix nom per continuar amb els projectes d’inclusió social que fa més d'una dècada que apliquen al Vallès Oriental. El seu president, Dani Julià, explica en aquesta entrevista que el canvi permetrà que entitats privades puguin col·laborar en els projectes que duen a terme, fins i tot amb convenis amb l’administració pública.

-Per què neix aquesta fundació?

-És una cosa natural, ho fem per millorar la nostra acció social i la representativitat que tenim al tercer sector. Tenir una fundació garanteix uns ítems de qualitat, de transparència i d'innovacio social. És un pas necessari per donar més qualitat.
 

-Què suposa per REIR, a nivell pràctic?
-Sobretot que passem a una oferta de col·laboracio global, ja que ara els particulars o les empreses poden participar en els nostres projectes perquè tenen la possibilitat de comptar amb desgravació fiscal. A REIR sempre hem treballat amb l'administració pública, i seguirem així, però ara podrem comptar amb projectes cofinançats o totalment privats.

 
-Quins són els seus objectius?
-La capacitació per a la inclusió social de certs col·lectius, preferiblement la infància i l'adolescència, però també d'altres. De fet aquest dilluns hem presentat els sis nous projectes que volem treballar. Projectes d'atenció a la dona, als sense sostre, a la família, a la infància i a l'adolescència. Però, més que col·lectius o usuaris, treballem la territorialitat. El Vallès Oriental és un territori ric, però hi ha mancances i s'ha de col·laborar per millorar la inclusió social. 
 
-S'hi ha d'estar al damunt.
-Exacte. No volem oferir caritat, sinó capacitar. Ajudar a formar-se i que, gràcies a això, puguis trobar feina. Donar un cop de mà a la gent per tirar endavant socialment. Volem ensenyar a pescar, no donar només la canya.
 
-REIR neix el 2007, ara farà 12 anys. Quin balanç fan?
-Estic orgullós de l'equip. Vem començar 4 persones i ara som 160, tenim un pressupost de més de dos milions d'euros i tenim engegats 42 projectes. Això s’ha aconseguit amb treball i amb la confiança dels municipis cap a nosaltres. Però queda molta feina per fer. Disposar d'una fundació ens servirà d'empenta per les situacions on, per no disposar d'aquesta personalitat jurídica, no podíem donar resposta.
 
-Veu néixer amb l'inici de la crisi.
-Vem créixer amb ella (riu). És un orgull. Malauradament hem hagut de créixer molt per la crisi. Però gràcies a la feina ben feta de l'equip tècnic i els voluntaris el pressupost ha crescut entre un 10 i un 15% cada any.
 
-Quina previsió teniu?
-Mantenir l'associació i fomentar la fundació. No volem substituir res perquè són entitats jurídiques diferents. Clar que volem més pressupost, perquè les necessitats les tenim detectades. Apostem pel treball en xarxa: amb grans entitats com Save the children o Creu Roja, però també amb entitats locals, per aconseguir la plena inclusió social.

 

Participació