tradicions

52 parelles al Ball de Gitanes de Granollers

Per primer cop, hi haurà una parella de noies núvies

per Redacció, 11 de març de 2019 a les 13:31 |
El Ball de Gitanes d'aquest diumenge a la Porxada | @GRN_cultura
Més de 100 balladors han fet vibrar aquest diumenge la plaça de la Porxada de Granollers pel Ball de Gitanes, l'acte que serveix per cloure el Carnaval de Granollers. Organitzat per l'esbart Dansaire i la Colla de Gitanes, 52 parelles han ballat al ritme de l'orquestrina Aires del Montseny

El ball l'han obert els nuvis, seguits de les Brutes i els Diablots. En acabar ha començat el programa de danses, amb l'entrada del Ball de Gitanes, xotis, catxutxes, la jota i el ball pla, moment en què s'hi han pogut afegir el nombrós públic assistent. A l'acabar el canvi de nuvis ha fet que Carles Masjuan i Imma Caussa hagin passat el ram a Josep Forns i Marta Forns, mentre que Albert Cabrera i Anna Capdevila han lliurat el ram a l'Agnès Soldevila i l'Irene Nadal, que serà la primera parella de núvies de la història de la colla. 


Abans de ballar a la Porxada, els participants han desfilat des de la plaça de la Corona.

 El Ball de gitanes es remunta al segle XVII i prové dels balls que es feien per festejar els casaments gitanos. A Catalunya persisteixen dues modalitats d'aquest ball. Al Vallès Oriental i al Vallès Occidental nombroses poblacions han mantingut o recuperat la tradició del ball de gitanes el diumenge de Carnestoltes. A la modalitat dels balls dels Vallesos es formen colles de parelles en fila i els participants, que porten castanyoles a les mans i picarols als peus, salten i ballen al ritme de la música pròpia.

A Granollers, i en altres municipis, els Diablots, uns personatges sorollosos i provadors que aprofiten qualsevol ocasió per fer befa, s’ocupen d’esvalotar el públic i a la vegada de controlar l’espai festiu. Els elements que els caracteritzen són: els esquellots, els fuets, les xurriaques i la bóta de vi penjada a l’espatlla.
 

 

Participació