carnaval

Diumenge ​el tradicional Ball de Gitanes tancarà els actes del Carnaval a Granollers

52 parelles de la Colla de Gitanes i l'Esbart Dansaire de Granollers ballaran les danses amb la música en directe del grup Aires del Montseny

per Redacció, 7 de març de 2019 a les 18:22 |
La ballada de l'any 2018 del Ball de Gitanes a la Porxada | T. Torrillas
Granollers tancarà el cicle de Carnaval amb el tradicional Ball de Gitanes aquest diumenge 10 de març, a les 12 h, a la plaça de la Porxada. 104 balladors i balladores de la Colla de Gitanes i l'Esbart Dansaire de Granollers escenificaran aquesta dansa amb la música en directe del grup Aires del Montseny. 

El Ball de gitanes es remunta al segle XVII i prové dels balls que es feien per festejar els casaments gitanos. A Catalunya persisteixen dues modalitats d'aquest ball. Al Vallès Oriental i al Vallès Occidental nombroses poblacions han mantingut o recuperat la tradició del ball de gitanes el diumenge de Carnestoltes. A la modalitat dels balls dels Vallesos es formen colles de parelles en fila i els participants, que porten castanyoles a les mans i picarols als peus, salten i ballen al ritme de la música pròpia. 


A Granollers, i en altres municipis, els Diablots, uns personatges sorollosos i provadors que aprofiten qualsevol ocasió per fer befa, s'ocupen d'esvalotar el públic i a la vegada de controlar l'espai festiu. Els elements que els caracteritzen són: els esquellots, els fuets, les xurriaques i la bóta de vi penjada a l'espatlla. 

 

Participació