instal·lació

«Suburbana», dues visions contraposades sobre una mateixa ciutat: Granollers

La Conquesta del Pol Sud ha presentat el projecte 'Suburbana', una instal·lació participada que combinarà dues mirades sobre Granollers: la d’una persona que recull cartró i la del públic assistent

per Redacció, 22 de febrer de 2019 a les 17:08 |
Una persona recollint cartró | TAG
Dues visions contraposades sobre una ciutat: què veiem a través dels ulls d’una persona immigrada? Com veu Granollers una persona que recull cartró o metall per la ciutat? Què implica sobreviure a les nostres ciutats recollint materials de rebuig?

La Conquesta del Pol Sud ha en roda de premsa la instal·lació participada que veurem els propers dies 2 i 3 de març al Teatre Auditori de Granollers. Un projecte que combina dues mirades sobre Granollers: la d’una persona que es dedica a la recollida de cartró, en Najim, i la del públic assistent. La presentació ha comptat amb la presència de la Laura Llamazares, programadora del Teatre Auditori; Carles Fernández i Eugenio Szwarcer, de la Conquesta del Pol Sud i Josep Mayoral, alcalde de Granollers.


“La Conquesta del Pol Sud és la companyia convidada de la temporada al Teatre Auditori i això ha fet possible un projecte com Suburbana, treballat íntegrament a la ciutat”, ha explicat la programadora, afegint que, a banda d’aquest gran projecte, s’estan treballant amb diferents col·lectius de la ciutat, com ara grups de joves d’instituts de Granollers, fent activitats, xerrades i tallers diversos entorn a les obres i els temes que proposen les obres i projectes de la companyia convidada.

En Carles i l’Eugenio han definit aleshores el nou projecte, Suburbana, com una experiència que proposa a l’espectador un recorregut per la ciutat tal com és vista per aquelles persones que, sovint, passen desapercebudes, persones que, d’alguna manera, són “gairebé invisibles”.

“Treballem a cavall entre la investigació periodística i la poesia visual amb la voluntat de submergir al públic en un espai, que hi circulin, que facin un recorregut immersiu entre imatges, sons, paraules, declaracions de personatges de la vida pública de Granollers…”, ha explicat la companyia, afegint que “en definitiva, volem que les persones pensin i sentin coses, que es posin a la pell de l’altre, que coneguin i reflexionin”.

El projecte transmetrà, doncs, el contrast entre la societat benestant i local del territori i la visió de l’estranger i el supervivent a través d’un llenguatge nou. “És la primera vegada que treballem amb aquest format”, ha dit en Carles Fernández, “i estem molt contents perquè deixa molt espai a l’espectador”.


Tal com ha passat en els anteriors treballs de la companyia -Claudia, Nadia i Raphaëlle- , Suburbana és també un treball de teatre en primera persona, de persones reals que expliquen la seva vivència, els seus valors, la seva mirada. Un projecte que, en aquest cas, se centra en Granollers i en la vida d’en Najim, però que, fàcilment, es podria extrapolar a qualsevol ciutat del món i, també, a qualsevol immigrant que arriba a una ciutat buscant noves oportunitats.

L’alcalde, Josep Mayoral, ha tancat la presentació remarcant que “aquesta és una realitat que imprescindiblement hem de conèixer i afrontar per avançar i construir una ciutat inclusiva, que no deixi ningú enrere”.  

 

Participació