música

​Objectiu: rememorar la figura del tenor Josep Palet

Aquest cantant d’entre els segles XIX i XX té família a Bigues i Riells, on havia estat en diverses ocasions | Els familiars intenten que recuperi la consideració que va tenir en el passat i que creuen que ha quedat en l'oblit

per Jaume Ventura Busquets, 14 de febrer de 2019 a les 18:11 |
Josep Palet, en una imatge de principis del segle XX | Jaume Ventura
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Josep Palet va ser un tenor català nascut a Martorell l’any 1877 i que morí a Milà el 1946. Va tenir una llarga carrera de 35 anys que el va portar a actuar per tot el món. El cantant tenia connexió amb el Vallès Oriental, concretament amb Bigues i Riells, on els seus familiars, 70 anys després de la seva mort, treballen per restituir la seva figura i que tingui el reconeixement que defensen que, per nivell i importància musical, hauria de tenir.

“Quan vem començar la restauració de la casa vem trobar una carta manuscrita d’ell on li demanava diners al meu besavi per acabar les classes de cant. A partir d’aquell moment va anar augmentant el nostre interès per trobar més informació ja fos amb discos, articles o programes de concerts. Vem descobrir que teníem un gran personatge a casa”, explica Josep Manel Latorre, familiar de Palet. El cantant visitava sovint la Masia de Can Viver, on viu la família des de fa anys, i fins i tot hi havia actuat en diverses ocasions.


Aquesta restauració de la figura de Palet fa anys que es produeix des de Martorell, on el 2017 es va celebrar el 140 aniversari del seu naixement i on, des de fa tres anys, s’organitza un concurs de cant que porta el seu nom i que vol donar una oportunitat a joves cantants.

Per aquesta investigació els familiars compten amb la col·laboració de l’Aleix Palau, un periodista musical que assegura que Palet, juntament amb Francesc Viñas i Hipòlit Lázaro, són “els tres grans tenors de la música catalana”.


“Va començar molt jove el Liceu, amb 23 anys, i va tenir una carrera de 35 anys. És una dada extraordinària per aquella època”, precisa Palau. “Tenia una grandíssima capacitat vocal i una gran capacitat d’estudi, una qualitat que li va permetre aprendre més de 90 papers. El trucaven de tot arreu per afrontar un repertori molt variat que passava per Verdi, Wagner i Puccini”, precisa.

Aquesta importància el va fer voltar per tot el món. Segons precisa Palau, pocs dies després de debutar al Liceu ja actuava a Madrid. Van seguir Lisboa, Egipte i gires per Itàlia i Amèrica.


Poca informació

Tot i la importància de Palet, no se n’ha conservat massa informació. “Part del seu arxiu personal està a Martorell amb la família Miró, a la casa on vivia la seva mare i a qui li anava enviant coses. També tenia una casa a Milà, però va ser bombardejada durant la guerra i l’arxiu es va perdre”, lamenta Palau. Durant un dels seus habituals viatges a aquesta ciutat italiana, el periodista va aconseguir contactar amb la família i la néta de Palet, que li van proporcionar molta informació del tenor.

A tot això s’hi ha d’afegir el fet que Palet forma part d’una generació que Palau considera que “va quedar diluïda” en el temps: “A Barcelona i Catalunya tenim noms que eren autèntiques estrelles. Hi havia Palet, però també Mercè Capcir, Maria Barrientos, Maria Gay o Francesc Viñas. Van ser una generació que va fer carrera abans de la Guerra Civil i de la Segona Guerra Mundial i que van quedar diluïts amb la renovació del concepte teatral. A més, les seves gravacions no són de massa qualitat, un fet que no ajuda a preservar el record”, destaca.

Tot i aquesta dificultat per trobar informació, la recerca ha permès trobar material de les actuacions de Palet i un bon número d’imatges. També discos de gramòfon, que els hi serveixen per escoltar com cantava Josep Palet fa més de 70 anys.

 

Participació