memòria històrica

Cardedeu inicia el procés de canvi de nom del carrer Pere Mercader, militar franquista

El veïnat del carrer rebrà una carta informativa sobre els motius del canvi, i on se'ls insta a fer propostes per un nou nom

per Redacció, 11 de febrer de 2019 a les 11:38 |
El carrer Pere Mercader. | Ajuntament de Cardedeu
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Cardedeu canviarà el nom del carrer Pere Mercader, militar que s'aixecà en armes contra la República l'any 1936. L'ajuntament ha explciat que durant els propers dies les persones propietàries d'habitatges d'aquest carrer rebran una carta informant del procés de canvi de nom, que va ser acordat per la Comissió de Patrimoni i Nomenclàtor per donar compliment a la llei de la memòria històrica.

"Acabada la dictadura, tots els noms de carrers, vies i avingudes de Cardedeu imposats i amb connotacions franquistes ja van ser substituïts per acord de Ple del 26 de maig de 1979, però possiblement per desconeixement històric, el carrer Pere Mercader no s'ha tingut en compte fins ara", destaca el consistori. Pedro Mercader, 4t comte de Bell-lloc, era un militar que s'aixecà en armes el 19 de juliol de 1936 contra la República legalment constituïda i morí el mateix 19 de juliol. Acabada la guerra, el carrer Nicolás Salmerón, nom que tenia el carrer fins l'any 1939, va passar a nomenar-se carrer Pedro Mercader per reconèixer la seva col·laboració amb el bàndol franquista i atenent a la seva relació amb Cardedeu.


En la carta que rebran les persones propietàries de finques de Pere Mercader, se'ls convida a fer propostes de noms per al seu carrer, que seran valorades per la Comissió de Patrimoni i Nomenclàtor. Segons el consistori, no es descarta fer una elecció final oberta a tot el poble entre les propostes de nom més ben valorades. El procés finalitzarà amb l'aprovació definitiva del nou nom pel Ple municipal.

 

 

Participació