1 de 10
reconeixement

Granollers entrega les Medalles de la Ciutat

S'han distingit Xavier Castellsagué i Josep Bover a títol pòstum i a les associacions de veïns de Can Bassa i Congost i la Llibreria La Gralla

Els guardonats, aquest divendres. | Ajuntament de Granollers
per Redacció, 16 de desembre de 2018 a les 10:29 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Granollers ha entregat aquest divendres al vespre les Medalles de la Ciutat, que han recaigut a Xavier Castellsagué i Josep Bover -el Rapsode del Vallès- a títol pòstum i a les associacions de veïns de Can Bassa i Congost i la Llibreria La Gralla.

 De Castellsagué, mort el juny del 2016, se'n reconeix "la seva destacada contribució a l'oncologia i la salut pública, per haver vinculat el Virus del Papil·loma Humà (VPH) amb el càncer de coll de matriu i formar part dels primers equips internacionals que investigaven les vacunes contra aquest virus i haver-ne demostrat la seva eficàcia, fet que va suposar la creació de la primera vacuna que ha servit per prevenir un càncer major. Es reconeix també el compromís social del doctor Castellsagué per conèixer de primera mà malalties produïdes en països en situació precària o participar com a voluntari a poblacions de refugiats a Bòsnia. A més, també, per haver liderat durant anys un projecte de formació a distància en epidemiologia i prevenció del càncer, per donar resposta a necessitats de formació en països amb pocs recursos universitaris".


  De Bover se'n reconeix "el seu compromís cívic amb Granollers i la seva gent que es traduïa en la seva participació desinteressada en diferents entitats socials i culturals de la ciutat, com els Pastorets, i en esdeveniments com la cavalcada de Reis, el Carnaval o la passada de l'Ascensió, així com la seva vinculació amb l'Església de Sant Esteve. També es distingeix Bover per haver difós la poesia catalana, ja sigui en festivals, sales o ateneus d'arreu de Catalunya, també com a autor de versos. 

 Per la seva banda, La Gralla es distingeix "per la seva trajectòria de més de 50 anys que l'ha convertit en un referent cultural de la ciutat i de la comarca i un establiment de referència del sector llibreter a tot Catalunya. Es reconeix el seu compromís amb la difusió de la literatura i la cultura catalana, especialment difícil durant el franquisme, i la seva col·laboració  amb activitats culturals a Granollers com la parada d'autors de la comarca per Sant Jordi, amb especial atenció als escriptors i escriptores locals i comarcals i l'activitat Fem un llibre, per l'Ascensió, destinat al públic infantil. La Gralla ha col·laborat també amb altres entitats de la ciutat en la convocatòria de premis literaris com el Jaume Maspons i Safont i el Premi periodístic Gual permanent, cedint els seus espais per a exposicions de pintures, fotografia, escultures".


 
De l'Associació de Veïns Congost se'n reconeix "la lluita per superar les seves condicions inicials: manca d'urbanització de carrers, falta d'enllumenat públic, d'espais verds, accés al transport públic, inundacions puntuals del riu, així com l'empenta dels veïns i veïnes que s'hi han instal·lat i que han exercit de motor de canvi. En aquest sentit s'inscriuen les campanyes per recollir fons per ajudar a acabar de construir la parròquia de Fàtima, i la conquesta de la plaça de la Llibertat, on s'hi havia de construir habitatge, com a espai públic; es distingeix també l'associació de veïns com a dinamitzadora de la vida del barri, afavoridora de la cohesió social i la convivència".


 Pel que fa a l'Associació de Veïns de Can Bassa es reconeix "per haver contribuït a cohesionar la ciutat de Granollers, des del seu barri, reivindicant des dels seus inicis als anys setanta tots els dèficits d'equipaments i de serveis que hi havia, des de l'asfaltat de carrers, la falta de transport públic que els comuniqués amb la resta de la ciutat, els serveis mèdics, i la posició contrària a la construcció de la presó de Quatre Camins... Es distingeix també el paper de l'AV en la integració del veïnat, d'orígens diversos, i en la seva involucració amb el barri a través d'iniciatives com el casal jove, la banda de cornetes i tambors, les festes de Sant Joan, etc".

 

 

Participació