patrimoni

​La Diputació adquireix per 41.000 euros un cartulari del segle XIV de Sant Miquel del Fai en una subhasta a Christie's

El document serà digitalitzat per fer-lo accessible

per Redacció , 13 de desembre de 2018 a les 18:28 |
El cartulari de Sant Miquel del Fai. | Diputació de Barcelona
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Diputació de Barcelona ha adquirit el cartulari del segle XIV del monestir benedictí de Sant Miquel del Fai, “un document de gran importància històrica per conèixer detalls de l'activitat monàstica d'aquest període del domini patrimonial i registres legals del priorat”. L'adquisició del document s'ha fet en la subhasta celebrada aquest dimecres a la sala Christie's de Londres, per un import de 41.737 euros. La Diputació de Barcelona és propietària del conjunt de l'espai natural de Sant Miquel del Fai des de juny del 2017.

El president de la Diputació, Marc Castells, ha expressat a través d'un comunicat la seva satisfacció per l'operació: "Tant bon punt vàrem tenir coneixement de l'existència d'aquesta peça de Sant Miquel del Fai ens vàrem posar a treballar per tal de conèixer i vetllar per què una peça d'aquesta importància historiogràfica i patrimonial anés a parar a mans que en garantissin l'accés al seu estudi".


El diputat de Presidència, Serveis Generals i Relacions amb la Ciutat de Barcelona, Jordi Martí, com a responsable del patrimoni de la institució, ha assegurat que "amb aquesta compra, la Diputació de Barcelona assegura la recuperació del conjunt patrimonial de Sant Miquel del Fai,  l'accés a l'estudi i el coneixement de l'objecte i del seu contingut historiogràfic", per afegir: "Serà probablement la font més rica i amb major densitat d'informació sobre el monestir, ens asseguren els experts, de gran valor donat que en el  nostre entorn un document d'aquesta mena resulta poc freqüent. N'estem visiblement satisfets".

En referència a l'objectiu historiogràfic del document, Jordi Martí també ha assenyalat: "Per nosaltres era essencial que el document pogués ser accessible als historiadors i investigadors de  la cultura i societat catalanes, a través d' alguna institució pública o acadèmica que en permetés  la difusió i estudi del contingut".


En llatí

Segons consta en la documentació facilitada per la mateixa sala Chistie's, el document, escrit en llatí i titulat Capibrevium monasterii sancti michael de falho diocesis barchenon, conté un índex de 51 comunitats religioses i laiques al voltant de Catalunya i noms de 342 individus esmentats en les cartes, cartes i actes de títol relatius al monestir i amb una carta posterior en català afegida. No menys de nou notaris van ser els encarregats d'elaborar les cartes i actes de títol, els noms dels quals apareixen al llarg del manuscrit, precedits del seu segell, seguits per auctoritate regia per indicar que aquests eren homes a l'empara del rei d'Aragó, i no només els notaris catalans locals.


Les cartes més antigues del cartulari semblen ser les dues datades del 1364, relatives als béns propietat de la família Viaplana, de Riells del Fai, que, a diferència de la resta de cartes i actes de títol en el cartulari, esmenten el predecessor de Deodat Jordà, Bernard de Lausensons (1363-1365). En cas contrari, el present manuscrit serviria com a registre legal detallat per al monestir de Sant Miquel del Fai durant el període de Jordà com a prior, a més de proporcionar proves noves i convincents que el seu priorat es va allargar durant deu anys més del que s'havia cregut fins ara.

Arxiu del monestir

El document és un element històric testimoni de l'arxiu del monestir que, segons destaca la Diputació, "sens dubte si no hagués estat per les vicissituds històriques crítiques derivades de la ruptura de la desamortització de 1835 s'hagués mantingut integrat en el conjunt de béns del monestir. La reintegració d'aquest document al recinte vincula els elements materials amb les persones, les famílies, les terres i en general la comunitat humana dels entorns de Sant Miquel del Fai del segle XIV".

Està previst que l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona faci una reproducció o digitalització del document per fer-lo accessible.

 

Participació