judicial

​La justícia tomba la immatriculació de la plaça Pau Surell de Caldes de Montbui

La sentència diu que “no queda prou acreditat” que fos propietat de l'Església i defensa que durant tot el segle XX ha estat un bé públic

per Jaume Ventura Busquets, 20 de novembre de 2018 a les 16:52 |
La plaça Pau Surell i l'església de Caldes de Montbui. | Jaume Ventura
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Plaça Pau Surell de Caldes de Montbui ha de ser de domini públic. El jutjat de primera instància número 6 de Granollers ha donat la raó a l’ajuntament i ha anul·lat la immatriculació que va fer la Diòcesi de Terrassa el juny del 2014. La sentència, a la qual ha tingut accés NacióGranollers, recorda que aquesta plaça de 539 metres quadrats va ser inaugurada pel consistori l’any 1952 i cita diversos testimonis que expliquen com, des de principis del segle XX, havia estat un punt de domini públic.

El primer tinent d’alcalde de l’ajuntament calderí, Isidre Pineda, ha explicat que es van adonar del moviment de l’església quan van anar a negociar els preus d’una expropiació: “Volíem instal·lar un ascensor per accedir als banys termals d’El Safareig, però ens demanaven un preu que no coincidia amb els metres quadrats que havíem d’expropiar”.


Segons Pineda, es tracta d’una de les primeres sentències favorables a un ajuntament dels molts casos d’immatriculació d'espais de caràcter públic que l'Església ha protagonitzat els últims anys. Aprofitaven una reforma de la llei hipotecaria de 1998, durant el govern del PP, que permetia a l'Església inscriure com a propis espais de culte que no estiguessin registrats.
El jutge reconeix que la plaça havia arribat a ser el cementiri de l’església, però també diu que la diòcesi hauria renunciat als drets originaris del lloc. Per la qual cosa això descarta, segons la sentència, que l’església pugui assumir la possessió immemorial del terreny. De fet, afirma que “no queda prou acreditat” que fos una propietat privada.


La plaça porta el nom de Pau Surell, qui va ser escultor de la façana principal de l’església l’any 1701.

La sentència deixa la porta oberta a interposar recurs d’apel·lació.

 

Participació