art

El Museu Abelló de Mollet, pioner en apropar l'art a les persones amb discapacitat visual i auditiva

S’ha creat una experiència olfactiva amb fragàncies que recreen quatre de les obres més destacades de la col·lecció

per Redacció , 16 de novembre de 2018 a les 12:45 |
Un dels documents adaptats disponibles al Museu Abelló. | Ajuntament de Mollet del Vallès
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Museu Abelló de Mollet del Vallès, amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha presentat un projecte per millorar l’accessibilitat de la visita a l’equipament per a les persones amb discapacitat visual i auditiva. Segons asseguren, serà el primer museu de Barcelona que oferirà un recorregut tàctil, visual i olfactiu totalment adaptat.
 

Des de l’any 2011, el Museu Abelló disposa del projecte la Mirada Tàctil, un mòdul al vestíbul on es presenta la figura d’Abelló i el fons del museu a través del tacte. En els darrers mesos, juntament amb l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació, s’ha estat treballant per tal d’ampliar l’experiència accessible a l’exposició permanent, incloent-hi nous suports i informació adaptada, tant per a persones amb discapacitat visual com auditiva.

Per una banda, s’han introduït la subtitulació en llengua de signes i amb locució associada 6 vídeos explicatius de les obres més destacades de l’exposició permanent L’art modern a la col·lecció Abelló, segles XIX i XX. Es poden descarregar a través d’un codi QR en fer la visita o bé a través d’una tauleta electrònica que el visitant pot demanar al vestíbul del Museu. A més, també s’ha subtitulat en llengua de signes l’audiovisual on es presenta la figura i l’obra de Joan Abelló.

 
A més, s’ha creat una experiència olfactiva amb fragàncies que recreen quatre de les obres més destacades de la col·lecció Abelló. Una proposta pensada perquè les persones amb discapacitat visual reforcin l’entesa de les obres a partir de la multi-sensorialitat. Les obres que han estat objecte de la feina d’una perfumista són peces de Joaquim Mir, Ramon Casas, Manolo Hugué i Joan Brossa.

 
A més, el Museu Abelló posarà a disposició diversos dossiers amb un guió adaptat per fer la visita a l’exposició permanent, amb el relleu de diferents obres per facilitar el reconeixement tàctil i el material necessari per a l’experiència olfactiva i un guió amb el text de l’audioguia per al col·lectiu de sords.
 

Un dels documents adaptats disponibles al Museu Abelló. Foto: Ajuntament de Mollet del Vallès


 
Tots aquests materials s’han desenvolupat amb el suport de l’ONCE i de la la Federació de Sords de Catalunya (FESOCA). Josep Pitarch, cap de la Unitat de Cultura i Esports de la Delegació Territorial de l’ONCE, ha explicat que "som una minoria dins les minories, però tenim el dret d’accés a la cultura i aquest projecte ens el proporciona". Albert R. Casellas, president de FESOCA, ha destacat que "el Museu Abelló és un bon model perquè altres municipis el prenguin de referent".
 
Per l’alcalde de Mollet, Josep Monràs, "aquestes millores no haurien de ser notícia, sinó que hauria de ser la normalitat en tots els museus. Mentre això no arribi, seguirem treballant perquè el dret a la cultura sigui universal". Monràs també ha destacat la suma de voluntats entre l’Ajuntament de Mollet, la Diputació i les entitats ONCE i FESOCA per tirar endavant aquest projecte. D’altra banda, "els museus no són només el seu patrimoni, sinó també les persones que els visiten i en gaudeixen. Aquesta dimensió social dels museus és la que ens porta a fer-los cada vegada més accessibles a tothom", ha afirmat Laura Costa, responsable de la Xarxa de Museus Locals.
 
 

 

Participació