1 de 10
el futur de les ciutats

Manuela Carmena diu a Granollers que les ciutats «han de ser solidàries»

Alerta que "la bondat i l'empatia són necessàries però les pors foraden la solidaritat"

L'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, durant la seva intervenció a Granollers. | Jaume Ventura
per Redacció, 19 d'octubre de 2018 a les 17:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dijous s'ha celebrat la primera de les tres conferències del cicle Ciutats sostenibles per transformar el món, que s'emmarca en el procés de tancament del II Pla estratègic de Granollers. La sessió, que ha omplert la Sala Tarafa, ha dut per títol Construint ciutats on ningú quedi enrere. Dret a una ciutat d’oportunitats i, moderada per Sergi Picazo, periodista a SentitCrític, ha consistit en un debat amb Manuela Carmena, alcaldessa de Madrid; Sandra Ezquerra, directora de la Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures de la UVic-UCC; i Blanca Garcés, investigadora sènior de l’àrea de migracions del CIDOB.

El diàleg ha volgut posar en valor el concepte de solidaritat a les ciutats. Manuela Carmena ha afirmat que "si no tenim el principi de solidaritat a la ciutat, la ciutat s'enfonsa, es posa malalta. La bondat i l'empatia són necessàries però les pors foraden la solidaritat. Per dissoldre els tòpics, les dades són imprescindibles". També s'ha defensat la idea que el dret a la ciutat és justament tenir accés a aquests drets i que tots ens hi hem de sentir inclosos. En aquest sentit Blanca Garcés ha defensat que "l'exclusió d'avui és el conflicte de demà. Des de les ciutats hem de treballar per la inclusió per garantir els drets però també la seguretat de tots i totes". A nivell econòmic, la sessió ha posat en valor l'economia feminista i la noció d'interdependència. Així, Sandra Ezquerra ha dir que "cal reinventar la concepció d'economia posant les cures i la interdependència en l'epicentre d'aquesta economia". La xerrada també destacat la importància de la participació i ha acabat en un diàleg amb el públic assistent que ha pogut fer preguntes a les participants.


L'alcalde Josep Mayoral ha tancat l'acte recordant que aquesta sessió obre un procés de reflexió que servirà per tancar el II Pla Estratègic de la ciutat que s'ha treballat durant 10 anys i ara és el moment de valorar què ha anat bé i què no i fer-nos preguntes. Mayoral ha volgut reivindicar la idea de pregunta i ha dit que "la majoria de respostes als interrogants que tenim estan en la proximitat, en el contacte amb la gent. La ciutat és el gran marc de transformació però les ciutats necessiten treballar juntes". Per això, l'alcalde ha volgut agrair molt especialment la participació de Manuela Carmena a la conferència i ha afirmat que "les ciutats estan cridades a canviar el món però és imprescindible que treballin en xarxa i no hi ha xarxa sense generositat".

 

Participació