cas vianca

​La família de Vianca demana justícia i critica que estan desemparats

Han fet una roda de premsa al davant de l’ajuntament de Granollers

per Jaume Ventura, 17 d'octubre de 2018 a les 22:25 |
La germana i la mare de Vianca, durant la roda de premsa. | Jaume Ventura
Desemparats. Així expliquen com estan els familiars i amics de la Vianca Roca, la jove que va aparèixer morta al riu a Granollers ara fa un mes després de diverses setmanes desapareguda. La mare i la germana de la jove han ofert aquest dimecres al vespre una roda de premsa al mig del carrer, a les portes de l’ajuntament de Granollers, per demanar justícia per la seva germana però també per criticar el paper de les institucions.

Jean Carla, la germana de la víctima, ha estat contundent: “Hem estat testimonis de com s’ha normalitzat que les dones siguin assassinades i de les diferències que encara hi ha entre ciutadans de primera i de segona. Nosaltres som d’origen bolivià i humil. Ens preguntem si estaríem igual de desprotegits si tinguéssim altres cognoms”.


L’escolarització del nens és un fet que, segons la família, mostra el poc suport que han rebut. Van demanar que tant el fill de Vianca com els seus dos cosins fossin reagrupats a la mateixa escola, ja sigui Ponent, Salvador Espriu o Salvador Llobet. De moment, però, no han rebut resposta oficial: “Aquestes escoles les tenim molt més aprop de casa i així evitaríem que la meva mare hagués de caminar mitja hora per anar-los a buscar”, ha defensat Jean Carla. “Per què el sistema no contempla aquestes mesures en casos com aquest?”, s’ha preguntat. “Quantes dones han d’aparèixer mortes en aquest riu perquè deixi de semblar que a ningú li importa?”, ha afegit.

 

Aspecte que oferia la roda de premsa, a les portes de l'ajuntament de Granollers. Foto: Jaume VenturaTambé ha intervingut Maria Esther Ardaya, mare de Vianca. Molt emocionada, ha explicat que viu “destruïda per dins i per fora” i ha elogiat a la seva filla: “Només tenia 25 anys, era noble i ho donava tot sense demanar res a canvi”.

L’acte també ha comptat amb la intervenció d’Àngels Cutrina, representant de l’anomenada Xarxa de Suport a Vianca, una plataforma formada per organitzacions polítiques i socials i col·lectius feministes. La portaveu ha alertat que es viu una “situació alarmant” i ha avisat que li pot tocar a tothom: “No és una cosa privada, afecta la seguretat i el benestar de tothom”. En aquest sentit, ha defensat que “no estem disposades a permetre que apareguin dones mortes i no hi hagi resposta. Si ens toquen a una, ens toquen a totes”. La representant ha afegit que el cas de la Vianca és un exemple del sistema: “El sistema patriarcal ens acaba silenciant quan nosaltres, les dones, som les víctimes”, ha etzibat.


La família ha comptat amb el suport explícit de la CUP, que els han acompanyat durant la roda de premsa.
 

 

Participació