entrevista

Ramón Esono, dibuixant: «Als dictadors no els agraden les caricatures perquè els humanitzen»

L'il·lustrador ha estat a Granollers per parlar sobre drets humans als joves de la ciutat

per Jaume Ventura, 7 d'octubre de 2018 a les 19:25 |
Ramón Esono ha passat per Granollers. | Rafael Carvalho
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El dibuixant i il·lustrador equatoguineà Ramón Esono va estar tancat mig any a una presó del seu país per unes caricatures que va fer del dictador Teodoro Obiang. Oficialment, però, el van tancar per falsificació de moneda. Viu al Salvador, però ha estat a Granollers per fer una xerrada a alumnes de Batxillerat de diversos instituts per explicar-los les vulneracions dels drets humans que es fan al seu país d’origen. Esono ha insistit que, en un futur, els tocarà exigir i lluitar pels seus drets.
 

-Com creu que està el respecte als drets humans? Els joves són conscients del que es viu al món?
-Aquest és, precisament, el gran problema. Sembla que els nois podrien pensar que viuen en un país on no es trepitgen els drets. Poden pensar que viuen en un país millor, però no saben que no perquè no hi hagi casos tan greus com al meu país la situació és idílica. Com més donin l'esquena a la situació, pitjor. Estic convençut que els hi parlen del tema, però els hi falta assumir que, en algun moment, algú del seu entorn o ells mateixos poden patir algun problema d'atac als drets humans.
 
-Quin poder té el dibuix i la caricatura?

-La màxima expressió del que ens pot passar la tens amb l'atemptat a Charlie Hebdo, i en menys intensitat en el meu cas, que vaig estar sis mesos a presó. El dibuix forma part de la realitat humana, de l’expressio del dibuixant. Per tant, ja formem part de la vida dels altres. I clar, depenent del tipus de dibuixos que facis, tindràs més o menys problemes. Dibuixem com a forma d'expressió per criticar els que oprimeixen. 

-L'autocensura és l'únic límit?
-Si no hi ha límit no hi ha forma de coaccionar. No t'has d'autocensurar amb la manca de llibertats. 
 
-Vostè va començar molt jove a fer caricatures.
-Sí. A Guinea Equatorial vaig quedar assenyalat per treballar en un dels pocs mitjans de comunicació lliures que hi va haver. Però gràcies a Internet i Facebook tens un camp obert i sense la pressió d'un diari. Arribes a més gent, però també a més problemes.

-Per què molesten tant les caricatures als dictadors?
-(Riu) Mira, en realitat a Guinea no s'haurien de molestar perquè vem començar molt suaus. Però quan vaig començar a fer dibuixos escatològics això va empitjorar. Els dictadors estan divinitzats. Per tant, si queda humanitzat representa que pot cometre errors i, per tant, perdre el poder. Als dictadors no els agraden les caricatures perquè els humanitzen. Els preocupa que la gent els hi perdi la por i que s'enriguin d'ells. 
 
-Per què el van empresonar?
-En realitat em detenen perquè volien torturar-me, no perquè volguessin que anés a presó. Es van inventar que havia falsificat moneda. Però no els hi va sortir bé, perquè en aquell moment jo estava acompanyat d'un diplomàtic espanyol. Un cop al judici, no van poder presentar proves contra mi.

-Seguirà dibuixant?
-Oi tant! No deixaré pas de fer-ho.


 

 

Participació