ENTREVISTA

«Les morts sobtades per atacs de cor multipliquen per 19 les d'accidents de transit»

El secretari general de la Fundació Barcelona Salut, Joan Soriano, defensa la necessitat de comptar amb més desfibril·ladors als espais públics

per Jaume Ventura, 21 de setembre de 2018 a les 18:23 |
Joan Soriano, de la Fundació Barcelona Salut. | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de setembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Dimecres passat, el Mercat de Sant Carles de Granollers es convertia en un nou espai cardioprotegit de la ciutat amb la instal·lació d'un desfibril·lador. La iniciativa està impulsada per la Fundació Barcelona Salut. El seu secretari general, Joan Soriano, posa dades en aquesta entrevista a la importància de comptar amb aparells com aquests als espais públics per salvar alguna de les 3.600 morts que va haver-hi a Catalunya el 2017 per accident cardíac.

-Per què és important tenir desfibril·ladors a l'abast?

-Les xifres ho diuen per si soles. La mort sobtada per accident cardiovascular multiplica per 19 les morts anuals d'accidents de transit. És una xifra espectacular. L'any 2017 a Catalunya hi va haver 219 morts víctimes d'accidents a la carretera. En canvi, les morts certificades per un accident cardíac arriben a 3.600. 

-La seva fundació demana que s'augmentin els que estan a l'espai públic.
-Sí. A la nostra fundació, que presideix una de les màximes autoritats en aquesta matèria, el doctor Josep Brugada, tenim molt clara la importància de tenir-ne allà on hi ha acumulació de gent. 

-I com ho fan?

-En el cas de Granollers, per exemple, a través de l'ajuntament i l'Obra Social La Caixa. Instal·lem desfibril·ladors a llocs d'accés public, com farmàcies, mercats municipals, estacions de metro, cotxes de guàrdia urbana o instal·lacions esportives, entre d'altres. Sempre llocs públics. Mira, l'any 2017 a Barcelona es van salvar una quinzena de persones gràcies al fet que tenien aprop seu un aparell així i que una persona qualsevol el va activar.

-Com són aquests aparells?
-Són intel·ligents. Pesen aproximadament un quilo i mig i, insisteixo, el pot utilitzar qualsevol persona sense necessitat de tenir coneixements mèdics. Només cal col·locar els elèctrodes al pit de la persona afectada. 

-Insisteix en què el pot utilitzar tothom.
-Mira, per utilitzar un extintor no cal ser bomber. I per fer servir un desfibril·lador no cal ser metge. En tots els hotels, per llei, cal tenir un extintor. Però, si ho consideres honestament, tens més probabilitats de patir un infart que de trobar-te en un incendi. En canvi, passa al revés: hi ha molts més extintors que desfibril·ladors.

-Com funcionen?
-El cor és un element elèctric i pot estar aturat, com a màxim, entre 8 i 9 minuts. El desfibril·lador t'aplica una descàrrega, com si reiniciessis un ordinador, adequada al teu pes i a les circumstàncies. És l'única possibilitat que torni a bategar. A més, abans d'aplicar-te-la t'analitza i, si t'has desmaiat o has patit una baixada de sucre o per algun altre motiu, ho sap i no funciona.

-Amb el que s'ha instal·lat a Granollers ja n'hi ha 27. N'hi ha prou?
-Depèn. No hi ha una normativa exacta. A més, cada lloc té una horografia diferent. Per exemple, pots tenir molts quilòmetres quadrats de territori i pocs habitants, o molta gent concentrada en poc espai. Però sí que intentem complir una normativa internacional que diu que entre aparell i aparell no hauria d'haver-hi més de 500 metres, 250 d'anada i 250 de tornada. Si t'hi fixes, és el temps que tardaries en recórrer aquesta distància a peu, agafar l'aparell, tornar i aplicar-lo a l'afectat.

 

Participació