seguretat

Els mossos de Granollers i Mollet ja disposen de pistoles elèctriques

Ja n'hi ha a les comissaries de gran part de l'àmbit metropolità

per Jaume Ventura, 7 de setembre de 2018 a les 13:07 |
Pistola elèctrica que hi ha a la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Granollers. | Jaume Ventura
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de setembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Des d’aquest dijous, els Mossos d’Esquadra de la comissaria de Granollers ja disposen de pistoles elèctriques o Taser. A partir d’ara, el responsable de torn la podrà utilitzar en el cas que vulguin reduir a persones violentes que posen en risc la seva integritat, la de terceres persones o la dels propis agents, a través d’una descàrrega elèctrica.

El sergent Antoni Pareja ha explicat a NacióGranollers que el disposar d'aquesta arma canvia una mica el protocol d'actuació: "Si es pot, abans es fa una mediació, un intent perquè el sospitós canviï la seva actitud. Si el cas requereix immediatesa, però, ens ho hem de saltar i utilitzar-la. Però l'ús de l'arma és l'últim recurs", precisa Pareja.


Els Mossos defensen que es tracta d'un sistema poc lesiu, tot i que l'arma dispara petits arpons que provoquen incisions a la pell. A més, el seu ús ha d’anar acompanyat per la presència d’un desfibril·lador al vehicle policial.

A l’hora d’utilitzar-la, els agents han d’evitar zones sensibles com la cara o els genitals i apuntar a l’esquena o parts grans i musculades del cos, com les extremitats.
 

Pistola elèctrica que hi ha a la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Granollers. Foto: Jaume VenturaPer poder fiscalitzar el seu ús, al disparar la pistola també s’enregistren les imatges de l’actuació. "És un procés que no es pot manipular. Quan utilitzes la Taser queden uns registres a l'arma. A més, les imatges que es graven no es poden ni borrar ni editar i s'envia una còpia als jutjats i a la comissió del Parlament que en fa el seguiment", ha precisat Pareja.  


Les pistoles elèctriques es van començar a implantar abans de l’estiu a la zona de Girona. A més de Granollers, també ja disposen de les pistoles les comissaries de Mollet del Vallès, Caldes de Montbui, Sant Celoni, Arenys de Mar, Pineda de Mar, Cerdanyola, Barberà del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Mataró, Premià de Mar, Rubí, Sant Cugat, Sabadell, Santa Perpètua de Mogoda i Terrassa. En els pròxims dies també estaran disponibles a Badalona, Sant Adrià del Besòs i Santa Coloma de Gramanet.
 

 

Participació