procés català

Una trentena d'exregidors de PSC, ERC i ICV de Parets signen un manifest per l'alliberament dels presos polítics

Són exrepresentants de PSC, ICV, ERC i Independents | L'acte ha comptat amb el suport de la família de Jordi Turull

per Redacció, 15 de maig de 2018 a les 23:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Una trentena d'exregidors de Parets del Vallès -entre els quals hi havia l'exalcalde socialista Joan Seguer- van signar el dijous passat un manifest en suport dels presos polítics i els exiliats i "a favor d'un front contra la repressió de l'estat". En un acte al que van assistir unes 150 persones, van aprovar un text que alerta de la "involució democràtica sense precedents" que creuen que es viu a l'estat espanyol.


El text alerta que "l'escalada de vulneracions de drets fonamentals perpetrades des de les institucions de l'estat espanyol va fer un nou salt, inacceptable per a tots els demòcrates. Perquè criminalitzar idees polítiques legítimes, i considerar accions polítiques pròpies d'una democràcia com a fets delictius, no és justícia, és repressió. Perquè empresonar persones per les seves idees polítiques, i denegar la llibertat a qui no renuncia als seus ideals legítims, és acabar amb la llibertat ideològica".

El manifest té un especial record pel conseller Jordi Turull, cessat del seu càrrec i empresonat: "El que estem patint amb l’empresonament, entre d’altres diputats i diputades, del veí de Parets Jordi Turull i exregidor del nostre Ajuntament, és un atac més al cor de la democràcia. En conseqüència, ningú no pot restar indiferent davant d'aquest atac. Ens interpel·la a totes i tots els que estimem la democràcia, la justícia i les llibertats, amb independència de les nostres opcions partidistes i ideològiques".

El text afegeix que "ignorant la separació de poders, atacant els drets polítics dels successius candidats, i amb ells, els drets polítics de la ciutadania, han suspès la democràcia". I s'afirma que només es pot recuperar "des de la fermesa i la unitat de tots els demòcrates. No els volem proposar retòrica, els proposem dignitat. No els demanem laments, els demanem respostes. Els instem a formar, des d'ara mateix, un front unitari, en defensa de la democràcia i dels drets fonamentals. Un front transversal, basat en el respecte de la pluralitat. Una aliança de tots els demòcrates per a exigir –i aconseguir– la llibertat de les persones perseguides per haver posat en mans de la ciutadania les decisions sobre el futur polític d'aquest país. Perquè el seu empresonament és injust. És innecessari. És indigne d'un país democràtic. És propi d'un règim autoritari. Aquest no és un embat de banderes, sinó de valors universals".

Finalment, els signants lamenten l'actitud del govern de Parets: "No estem gens d’acord amb l’actitud del Partit Socialista, que en la Junta de Portaveus del 5 d’abril va rebutjar la proposta de col·locar una pancarta de suport als presos i exiliats polítics catalans. També lamentem que l’Ajuntament s’hagi negat a formar part del Front Democràtic contra la Repressió. Pensem que seria la millor manera de demostrar que hi ha una voluntat real de diàleg i d’acabar amb la seva complicitat davant l’aplicació de l’article 155 i del seu silenci davant la repressió de l’Estat". També es lamenta la repressió policial sobre els CDRs.


L'acte ha comptat amb la presència de la família del conseller paretà Jordi Turull, cessat per l'aplicació de l'article 155 i empresonat. La seva dona, Blanca Bragulat, ha agraït el suport al seu marit i ha demanat "mantenir-se ferms en les nostres reivindicacions i principis democràtics".

No és el primer cop que un grup d'exregidors del municipi s'impliquen en el procés català: el mes de setembre passat, antics regidors van fer una crida a participar al referèndum.


 

Participació