dansa

ENTREVISTA Constanza Brncic: «Tots els adolescents són artistes»

La coreògrafa del Tots Dansen explica com és el treballar la dansa contemporània amb 600 alumnes de la comarca | El projecte ha donat aquest dimarts el tret de sortida a les representacions finals

per Jaume Ventura, 15 de maig de 2018 a les 19:18 |
Constanza Brncic, coreògrafa del Tots Dansen | Georges Moncada
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Constanza Brncic (Buenos Aires, 1974) és la coreògrafa encarregada del projecte Tots Dansen, que aquest dimarts ha començat les seves representacions finals. Ella ha coordinat els professors dels set centres de la comarca que en formen part, i en el qual els adolescents han col·laborat activament en el procés de creació.


-Més de 600 alumnes d'instituts del Vallès Oriental tractant la dansa contemporània. Què li aporta un projecte com aquest?

-600 són moltíssims! (riu) Juntament amb els professors els intentem transmetre la idea que la peça és seva, que la treballin i la moldegin com els hi sembli.

-I com ho aconsegueixen?
-Miri, per mi tots els adolescents són artistes. Canten, ballen... fan de tot! Tots tenen una part molt creativa, i això és fascinant. A la mínima que els hi dones un espai on poder desenvolupar aquestes qualitats, ho demostren.

-I què ens passa quan creixem, per perdre tot això?

-Perdem els espais o, directament, no ens els creiem.

-Un projecte com el Tots Dansen ajuda els adolescents a expressar-se?
-Sí. Tot el que fem en aquest sentit serà benvingut. I no és només una forma d'expressar-se, també serveix per aprendre i coneixe's a un mateix. A l'escolada reglada no passa, tot és un sistema tancat. L'art, en canvi, és una molt bona eina per expressar-se.

-Suposo que no tots els adolescents comencen amb la mateixa motivació.
-No, és evident. Però imagina't que un dia t'agafen i et diuen: "Va, a ballar!". No sabries ni com posar-te. Per això és tan important la feina dels professors en aquest projecte, perquè són els qui han de crear un espai perquè els nois i les noies sentin que tenen la llibertat per fer alguna cosa, per petita que sigui. Això sí: que tingui recorregut i que els hi serveixi per créixer!

-A més de poder-se expressar, què més els hi aporta el projecte?
-Moltes coses. El treball en equip, per exemple. A més, és una gran eina per trencar tòpics sobre els adolescents. Simplement estan necessitats de ser escoltats, i l'art els ajuda.

 

Participació