salut mental

Granollers presenta un pioner pla contra l'estigma i la discriminació per raons de salut mental

La capital del Vallès Oriental es declararà municipi en lluita contra l’estigma

per Redacció, 14 de març de 2018 a les 14:04 |
Presentació del Pla Local Antiestigma de Granollers a la Sala de Plens de l'Ajuntament | Ajuntament de Granollers
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de març de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dimecres s'ha presentat a Granollers el Pla Local Antiestigma (PLA), un programa pioner que té l'objectiu de "canviar actituds i comportaments en relació a les persones que tenen un problema de salut mental, reduir els nivells de discriminació i millorar els indicadors d’inclusió social relatius als problemes de salut mental".

El PLA s’ha redactat amb la participació de diversos col·lectius de persones afectades, familiars i serveis assistencials de salut mental i l'Ajuntament. Així s’ha constituït un grup motor que, després d’una fase de diagnosi, ha determinat unes línies estratègiques a seguir: garantir l’apoderament de la primera persona com a centre del canvi; assolir la implicació de les institucions publiques i privades així com de la ciutadania de Granollers en la lluita contra l’estigma i la discriminació; i implementar accions de lluita contra l’estigma basades en evidencia, orientades a col·lectius prioritaris i als seus comportaments, amb voluntat de continuïtat. 


Per aquest any 2018 s’ha plantejat tot un seguit d’accions destacades. En aquest sentit, Granollers es declararà municipi en lluita contra l’estigma; es farà una jornada d’intercanvi d’experiències i un monogràfic; es formarà els treballadors de les biblioteques i els centres cívics; i es faran accions comunitàries com el projecte de retrats fotogràfics.

L’elaboració del PLA compta amb l’assessorament d’Obertament, l’associació catalana per a la lluita contra l’estigma en salut mental, en les fases de diagnòstic i d’elaboració. L’objectiu del PLA és implicar al màxim als agents locals i donar continuïtat a les accions plantejades.

 Percepció de les malalties mentals

Per tal de conèixer la percepció de la població sobre les malalties mentals, la primera acció que va dur a terme el grup motor del PLA el passat mes d’octubre va ser una enquesta en línia. Unes 400 persones van respondre aquest qüestionari. Els resultats obtinguts són el punt de partida que es pretén millorar amb les activitats que es vagin impulsant a partir d'ara.


El 33% de les persones enquestades ha viscut o viu amb una persona amb trastorn mental; gairebé la meitat ha treballat o tingut una persona veïna amb trastorn mental; i més de la meitat dels enquestats ha tingut una amistat amb una persona amb trastorn mental.

A més, segons ha explicat l'ajuntament, l’enquesta ha evidenciat que existeixen grans diferències en la intenció de conducta de les persones en funció de si han viscut la problemàtica de la salut mental en alguna persona del seu entorn. En aquest sentit, les persones que ho han fet es mostren més disposades a relacionar-se amb una persona que tingui un problema de salut mental.

D’altra banda, l’enquesta també ha mostrat que les persones afectades no reconeixen haver viscut situacions de discriminació habitualment, però més de la meitat han deixat de fer alguna cosa pel fet de tenir una problemàtica de salut mental. 

Després de la presentació s'ha visitat la instal·lació itinerant Parla obertament, que Obertament ha ubicat a la plaça de la Corona amb l'objectiu de posar a prova la percepció de la ciutadania respecte la salut mental.

L’estigma en la salut mental

Una de cada quatre persones experimentarà un problema de salut mental al llarg de la vida, tot i que, a vegades passen desapercebuts davant els altres. D'altra banda, els problemes de salut mental són desconeguts i creen recel, rebuig i prejudicis.

Segons un estudi elaborat per la UAB per Obertament:

- El 80% dels catalans amb trastorn de salut mental manifesta haver estat injustament tractat en algun àmbit de la seva vida pel fet de tenir un trastorn

- El 55% afirma que aquest tracte negatiu es dona amb bastanta o molta freqüència

- El 82% dels catalans amb trastorn de salut mental oculten el seu diagnòstic com a estratègia per fer front al tracte discriminador

- El 89% dels catalans amb trastorn mental han desistit de fer alguna activitat per evitar ser discriminats

 

Participació