medi ambient

​Falconeria per evitar problemes d'aus al Centre de Tractament de Residus del Vallès Oriental

Des de fa uns mesos s'utilitzen Aligots de Harris, falcons i un gran duc per espantar els ocells que generaven problemes a la planta

per Jaume Ventura Busquets, 13 de març de 2018 a les 18:41 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de març de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Des de fa uns mesos, el Centre Comarcal de Tractament de Residus situat al camí Ral de Granollers disposen d’un sistema peculiar per evitar problemes amb les aus: un servei de falconeria. Es posen a vigilar les aus per la zona de la planta de tractament d’orgànica i la de transferència per espantar els ocells que generaven problemes d’higiene i brutícia i que, fins i tot, entraven a les instal·lacions. La proximitat amb l’espai natural de Can Cabanyes feia augmentar la presència d’aus i el centre va decidir posar-hi remei. "Des de fa un parell d'anys teníem problemes amb les gavines, gavians i altres ocells. Vem provar diversos sistemes i aquest ens funciona perfectament", explica Vanessa Abat, directora del centre. El servei el presta una empresa especialitzada que va guanyar el concurs públic que es va convocar.
 

Un dels exemplars que s'utilitzen Foto: Cedida


La plantilla d'aquests vigilants està formada per falcons, Aguilots de Harris i fins i tot un gran duc, tots amb una vista privilegiada i, en alguns casos, amb capacitat per a volar a 800 metres d'alçada. Un cop inicien la seva ronda, poden estar fins a 20 minuts sobrevolant la zona.

Els vigilants treballen de dilluns a dissabte, i sempre canviant la franja horària perquè els ocells no s’acostumin a la seva presència.

 

Participació