parcs municipals

Granollers enllesteix la renovació del Parc Torras Villà

S'ha canviat l'enllumenat, s'hi ha posat una nova àrea de jocs infantils i dues àrees de pícnic, entre d'altres

Granollers inverteix 355.000 euros per condicionar el Parc Municipal Torras Villà

| 05/03/2018 a les 13:38h
Arxivat a: Política, Parc Torras Villà, Torras Villà, Josep Mayoral
Aquest dilluns les autoritats de Granollers han visitat el Parc Municipal Torras Villà per veure les principals actuacions de reforma que s'han fet en aquest espai verd de 21.260 metres quadrats que compta amb més d'un centenar d'arbres d'espècies diferents. Es tracta del parc més antic de la ciutat, inaugurat el 1974 i projectat per Joan Barangé Tusquets.   

En total s'han invertit 355.000 euros. La inversió municipal més destacada ha estat la instal·lació d'enllumenat públic del parc, que ha permès millorar els nivells lumínics i que contribuirà a l'estalvi energètic. Així, s'han substituït totes les llumeneres, tant de globus com projectors, per noves de tecnologia Led, un total de 77 punts de llum. Els nivells de llum s'adequaran i es diferenciaran en funció de si es tracta d'un camí principal o secundari, de la zona d'amfiteatre o de la zona d'esbarjo de gossos. A més, s'ha habilitat un sistema intel·ligent de telecontrol per ser accionat remotament alhora que servirà per parametritzar el consum energètic. Amb aquesta actuació s'aconsegueix un estalvi energètic aproximat d'un 85%, ja que no només ha disminuït la potència instal·lada, de 15,1 kW a només 5,7 kW, si no que també s'ajustaran els nivells lumínics per zones i franges horàries. 

La renovació d'aquest enllumenat ha tingut un cost de 179.130,89 euros IVA inclòs i l'ha portat a terme l'empresa SECE, adjudicatària del manteniment de l'enllumenat públic.
 

La visita d'obres al Parc Torras Villà Foto: Ajuntament de Granollers

 

D'altra banda s'ha col·locat en el parc una nova àrea de jocs infantils on hi havia l'antiga pista circular de patinatge, similar a l'estructura de troncs que hi ha al parc del Lledoner. També s'han creat dues àrees de pícnic, amb 8 taules de fusta en total. Dues d'aquestes taules tenen només un banc, de manera que la pugui fer servir una persona amb cadira de rodes. També s'han substituït alguns bancs i papereres. 

A més, s'han construït dos lavabos públics a la caseta dels jardiners, que podran donar servei a entitats, escoles, etc. que organitzin activitats al parc. També  s'ha renovat el tancat de l'àrea d'esbarjo per a gossos, per un de reixat amb doble porta d'entrada. 

Pel que fa a jardineria s'han substituït 8 oms que tenien risc de fractura de branques, per 21 arbres nous: mèlies, sofores, lledoners, koelreuteries i liquidàmbars, entre altres, i s'han replantat parterres de gespa (464 m2) alhora que s'hi ha instal·lat reg per aspersió en aquesta gespa. 

L'alcalde Josep Mayoral ha aprofitat la visita per avançar que la propera actuació en aquest parc es farà a les pistes d'skate, que daten de finals dels anys 80, i consistirà a tornar-les a pavimentar. A més, s'ha anunciat que el proper projecte destacat en un parc de la ciutat, després dels fets al del Lledoner i al de Torras Villà, serà al Parc del Congost. 

Els arbres urbans, a la web

En aquesta web i en aquesta es pot consultar un aplicatiu que dibuixa sobre el plànol de la ciutat els arbres que hi ha a carrers i places, uns 12.000. Segons ha explciat el consistori, no són la totalitat dels arbres que s'estima que té Granollers, uns 19.000, perquè no es comptabilitzen els de petits boscos i parcs. Clicant sobre cada arbre, convenientment codificat, s'obté informació del nom comú, el nom científic, el diàmetre de l'arbre i una fotografia. A més, a partir d'un cercador, podem saber, per exemple, el número d'arbres d'una determinada espècie i/o varietat. Així podem saber que el lledoner és l'arbre més comú a la ciutat, ja que se n'han comptabilitzat més d'un miler. L'aplicatiu és també una bona eina de gestió per als jardiners municipals, que són qui n'actualitzen les dades.

Tècnics municipals, de Medi Ambient i Espais Verds i de Sistemes d'Informació, han treballat aquesta eina que pretén posar en valor l'arbrat que té la ciutat. En una segona fase es preveu afegir informació addicional sobre els arbres com per exemple la quantitat de  CO2 que poden absorbir, etc.

COMENTARIS

Molt bé, però què passa amb la plaça 11 de Setembre?
Anònim, 06/03/2018 a les 13:32
+6
-0
A qui toqui:
Els veïns fa mesos que no podem seure als bancs perquè molts estan acordonats per tanques metàl·liques.
Que hi ha problemes amb la gespa del terra?
Si no és possible fer créixer gespa entre els totxos del terra, que posin gespa artificial.
Fa mesos que els veïns no podem seure als bancs i la renovació d'aquest parc també va costar un ronyó. Potser més de 300.000 euros.
Si us plau, fora les tanques metàl·liques, que volem gaudir dels bancs ara que arriba el bon temps.
Totalmente de acuerdo con el comentarista anterior
Vecino del barrio de San Miguel, 07/03/2018 a les 11:58
+4
-0
Qué es lo que pasa con esa plaza?
Si no funciona el gota a gota para regar el césped de entre las piedras que pongan cesped artificial, pero que nos podamos sentar ya.
Ya está bien hombre, hace un año que se inauguró la reforma pero sigue siendo una plaza de "mírame y no me toques"
Las cosas de palacio van despacio, pero aquí ya nos gustan poco las monarquías, y los monarcas menos.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Foguera de Sant Joan
Foguera de Sant Joan | Arxiu
01/01/1970
El barri de Can Bassa tindrà l'única foguera popular, ja que aquest any no n'hi haurà a la Font Verda
Una foguera de Sant Joan
Una foguera de Sant Joan | Josep M. Costa
01/01/1970
Les millors propostes alternatives per si se t'ha fet tard i encara no tens pla per la revetlla
Una foguera de Sant Joan
Una foguera de Sant Joan | Adrià Costa
01/01/1970
Calor, temps estable i algun ruïxat de tarda aïllat al Pirineu, el menú meteorològic per aquest dissabte